Bursele elevilor, un pilon important în noile legi ale Educaţiei pentru reducerea abandonului şcolar

Bursele elevilor, un pilon important în noile legi ale Educaţiei pentru reducerea abandonului şcolar Sursa foto: Syda Productions | Dreamstime.com

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a precizat că bursele elevilor vor fi un pilon important în noile legi ale Educaţiei pentru reducerea abandonului şcolar. Banii primiți de tineri vor fi mai mulți, iar asta îi va ajuta să aibă un trai decent și să studieze.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că bursele elevilor vor fi un pilon important în noile legi ale Educaţiei pentru reducerea abandonului şcolar. Banii câștigați de doi sau trei dintre copii vor depăşi venitul lunar al multor părinți.

Sorin Cîmpeanu a transmis la Iaşi în cadrul unei dezbateri pe tema Legilor Educaţiei că bursele elevilor vor reprezenta un pilon pentru reducerea abandonului şcolar. Tinerii și părinții vor fi motivați de acești bani.

„Fiecare părinte îşi face calcule. Când un părinte înţelege că trimiţându-şi doi sau trei copii la şcoală, acei copii vor obţine burse care însumat va însemna mai mult decât propriul lui venit, atunci va fi un factor important în decizia de a-şi trimite copiii la şcoală”, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Burse mai mari pentru elevi

În 2023, bugetul pentru bursele elevilor va fi de zece ori mai mare decât cel prevăzut în anul 2020. „Vrem să dăm putere şcolilor. Propunerea din lege este ca pentru fiecare din cei 871.000 elevi din învăţământul primar să fie o alocată suma de 400 de lei pentru bursa socială, iar pentru învăţământul gimnazial pentru cei 751.000 elevi alocaţia este de 920 de lei. Pentru învăţământul liceal unde sunt 573.000 elevi, alocaţia propusă este de 1.500 lei pentru liceele teoretice şi vocaţionale şi 3.000 de lei pentru învăţământul profesional. Fiecare şcoală va şti exact care va fi bugetul pe care îl are la dispoziţie şi va putea să-şi pună în practică propria viziune de susţinere a performanţei”, a explicat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Sursa foto: Gov.ro

Ministrul a subliniat că instituțiile de învățământ vor alege care este media minimă de la care să înceapă bursele.

”Vă puteţi adapta specificului şcolii. Poate fi de la media 7.00, sau de la 8.00, sau 9.25. Singurul lucru pe care statul îl face este să aloce resursele şi să stabilească un cuantum minim. Raportaţi o clasă de liceu cu 28 de elevi. Bugetul de burse este 28 înmulţit cu 1.500 de lei, adică 42.000 de lei pe an. Asta înseamnă un buget lunar de 4.800 de lei pentru burse. Cel puţin 12 elevi vor lua bursă în fiecare clasă din România. Iar cuantumul bursei va fi unul motivant”, a mai afirmat Cîmpeanu, potrivit News.