Noua Lege a Educației. Cresc bursele elevilor. Pe ce criterii vor fi acordate

Noua Lege a Educației. Cresc bursele elevilor. Pe ce criterii vor fi acordateSursa foto: Syda Productions | Dreamstime.com

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că bursele elevilor vor fi modificate prin noile Legi ale Educației.

Ministrul Edcației a anunțat că școlile vor avea bugete alocate și vor putea stabili singure criterii de acordare a burselor. Propunerile celor două legi ale Educației vor fi de mâine lansate în dezbatere publică, timp de 35 de zile.

Apoi vor fi ajustate în funcție de propuneri, aprobate în Guvern și trimise în Parlament pentru a parcurge procesul legislativ. Noile legi ale Educatiei, una pentru învățământul preuniversitar și una pentru cel superior ar trebui să intre în vigoare din septembrie 2023.

Cum vor fi modificate bursele elevilor

Astfel, Bursa de excelenţă olimpică I/ internaţională va fi de 1.000 lei/lună, în timp ce Bursa de excelenţă olimpică II/ naţională va fi de 700 lei/lună.

Acestea se acordă elevilor care obţin distincţii (premiile I, II, III, menţiune) la olimpiadele şcolare internaţionale recunoscute de Ministerul Educaţiei sau la olimpiadele şcolare naţionale organizate şi finanţate de Ministerul Educaţiei.

Bursă profesională, de 300 lei/lună, se acordă tuturor elevilor din învăţământul liceal profesional, cu condiţia respectării criteriilor de frecvenţă stabilite prin ordin al ministrului educaţiei.

Bursă socială va fi de 300 lei/lună şi va reprezenta o formă de sprijin a elevilor din medii dezavantajate socioeconomic sau din grupuri vulnerabile, în vederea susţinerii participării la activităţile didactice şi a prevenirii abandonului şcolar.

Se măresc bursele elevilor

Bursa de performanţă şcolară va ajunge la 500 lei/lună şi va fi o formă de stimulare a elevilor care au note bune la școală. Bursa de performanţă şcolară se poate cumula cu bursa profesională sau cu bursa socială.

Fondul pentru burse se alocă unităţilor de învăţământ de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei, în funcţie de numărul de elevi de la învăţământul cu frecvenţă. Fondul pentru burse nu poate fi folosit cu altă destinație.

Autorităţile publice locale pot suplimenta fondul de burse al şcolii.

Cuantumul alocat pentru constituirea fondului de burse al unităţii de învăţământ este de: a) 400 lei/an/elev în învăţământul primar; b) 900 lei/an/elev în învăţământul gimnazial; c) 1500 lei/an/elev în învăţământul liceal, filierele teoretică şi vocaţională; d) 3000 lei/an/elev în învăţământul liceal, filierea profesională.

Cuantumul alocat prin bugetul Ministerului Educaţiei pentru constituirea fondului de burse al unităţii de învăţământ se poate actualiza prin hotărâre de Guvern iniţiată de Ministerul Educaţiei.

„Începând cu data de 1 septembrie, după ce proiectele vor fi adoptate de Guvern în formă îmbunătățită ele vor fi transmise în Parlament care își va începe parcursul normal pentru adoptarea oricărei legi.”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Ne puteți urmări și pe Google News