Britanicul care a jucat pentru echipa de fotbal Rapid in sezonul 2000-2001 si a marcat un singur gol in tricoul "alb-visiniu" isi aminteste inca de obiceiurile "scotianului" George Copos.
Atacantul Mark Burke a ramas singurul englez care a jucat vreodata in Romania. El povesteste pentru „EVZ” cum i s-a parut Bucurestiul si precizeaza ca nu poate uita o intamplare cu un cersetor autohton. Astazi, Burke invata in Olanda meseria de antrenor.
Dupa ce a plecat din Giulesti, a ajuns in Suedia, la o echipa cu nume imposibil: Brommapojkarna. Iar inainte sa evolueze la Rapid trecuse prin divizia a doua din Japonia!
Dupa ce a parasit Romania, Burke, pasionat de calatorii si de literatura, s-a apucat serios de scris. A colaborat cu ziare din Birmingham si a semnat doua carti. Prima are un titlu lung si atotcuprinzator: „Tot ce trebuie sa stii despre cum poti deveni fotbalist profesionist, dar nu ai pe cine sa intrebi”. A doua carte e o colectie de povestiri - „Lumea fara oglinzi”.
Mark Burke mai joaca fotbal doar in meciurile de old-boys ale celor de la Aston Villa, marea sa dragoste, si in nationala Angliei de scriitori.
„Rednic facea totul pentru ca jucatorii sa fie fericiti” EVZ: Mark, ce-ti mai amintesti despre perioada petrecuta la Rapid si despre Romania? Mark Burke: Suporterii Rapidului erau incredibili. Mi-a placut atmosfera din Giulesti, un stadion teribil. In schimb, arbitrajele erau dezastruoase. Romania e diferita total de Japonia. Asiaticii sunt organizati, voi sunteti inteligenti, dar aveti niste apucaturi care n-ar fi intelese in Anglia.
Cu Mircea Rednic, antrenorul tau de atunci, ai mai pastrat legatura?Mircea e baiat bun. Mereu facea totul pentru ca jucatorii sa fie fericiti. Nu era usor, pentru ca aproape tot timpul erau probleme cu banii. Am auzit ca se descurca de minune la Dinamo. Eu eram prieten cu Adi Iencsi, un baiat foarte calm, cu Maldarasanu, cu Ema Dolha si mai ales cu Lili, o fata draguta cu care s-a casatorit Ema. Ma intelegeam perfect si cu Tibi Ghioane, desi el era un copil pe atunci.
Ce mai stii in romana? Stiu sa intreb „ce faci?” si mai cunosc injuraturi, primele pe care le inveti intr-o tara straina. Nu uita ca am jucat cu trei romani in Olanda: Cosmin Maris, Alin Banceu si Dorel Zegrean, la Fortuna Sittard. Cand am venit la Bucuresti, stiam deja sa injur. Copos e atent cu banii
Ce relatie ai avut cu patronul George Copos? Ai face afaceri cu el? Domnul Copos e un om foarte interesant, cu o personalitate puternica. N-am avut probleme mari cu el, mi-am luat salariul, desi el e destul de atent cu banii. Mi-a povestit cum a intrat el in „business”. E o figura. Mi-am dat seama ca a face afaceri in Romania e diferit de a face afaceri in Olanda sau in Marea Britanie. Romanii au o mentalitate, un stil de viata aparte, niste reguli ale lor, mai „altfel”. Si cand te gandesti ca sunteti la doar trei ore de zbor de Londra...
Capitala Romaniei ti-a placut? Bucurestiul e un loc haotic si mi-a luat ceva vreme pana m-am obisnuit. In felul lui, e un oras fascinant. Oamenii mi-au spus povesti incredibile despre Revolutia din 1989 si despre viata din Romania de dinainte. Bucurestiul e un oras incarcat de „istorie recenta”.
Viata de noapte... Foarte agitata. Mi-a placut. Sunt restaurante bune si te simti in siguranta cand te plimbi pe strada, chiar si pe intuneric. S-ar putea sa revin in Romania pentru o vacanta.
Povesteste-ne un moment amuzant din perioada in care ai locuit aici... Cel mai amuzant a fost cand i-am dat unui cersetor de pe strada niste lei. El a deschis portofelul si am vazut ca avea un numar enorm de bancnote. Avea mai multi bani ca mine! A luat banii, mi-a zambit si a plecat.
Mai scrii? Nu mai am asa de mult timp ca inainte, fiindca urmez niste cursuri pentru antrenori in Olanda. Ca sa pot scrie trebuie sa intru, intai, intr-o stare speciala.
DEPARTE DE INSULA
Hoinarii englezi
Patru fotbalisti jucau in 2001 la cluburi europene din afara Marii Britanii: Steve McManaman (Real Madrid), Owen Hargreaves (Bayern München), Vinny Samways (Las Palmas) si Mark Burke (Rapid Bucuresti).