Bunicii, plătiți să aibă grijă de nepoți. Cum poți pune mâna pe bani
- Ionel Sclavone
- 10 februarie 2020, 19:42
Bunicii implicați în creșterea nepoților ar putea primi o îndemnizație conform unei legi adoptate tacit la Senat și care vizează modificarea OUG 111/2010. Actul normativ a fost inițiat de un grup de parlamentari PMP și PNL și prevede acordarea unei sume egală cu cuantumul stimulentului de inserţie pentru mamele care revin la lucru. Senatul a adoptat tacit, în bloc un număr de 47 de proiecte de acte normative printre care și cel amintit mai sus.
Actul normative prevede că pe perioada acordării stimulentului de inserție, oricare dintre bunici poate beneficia de o îndemnizție lunară pentru creșterea nepoatei/nepotului, dacă se află în relații de rudenie firească sau din adopție cu copilul pentru care se solicită îndemnizația și dacă are acordul părinților. Cunanumul este egal cu sum ape care o primește mama sub formă de stimulent de inserție. Pentru a beneficia de aceste sume, bunicii trebuie să locuiască în România, împreună cu nepoții și să se ocupe de creșterea și îngrijirea acestora.
Autorii proiectului legislativ susțin, în expunerea de motive, că introducerea acestui beneficiu social, destinat bunicilor, va contribui la creșterea înclinației de a lucre a persoanelor îndreptățilte la primirea îndemnizației pentru creșterea copilului.
O altă propunere, inițiată de deputaţii Claudiu Răcuci şi Florin Roman - PNL şi Adrian Solomon - PSD vizează acordarea unui ajutor financiar pentru plata serviciului de bonă. Suma propusă se va acorda diferenţiat, în funcţie de venitul lunar net pe membru de familie, cuantumul maxim fiind echivalentul la 150 de euro pentru fiecare copil de vârsta antepreşcolară.
Printr-un alt proiect, de modificare a Legii Educaţiei Naţionale, iniţiată de un grup de parlamentari PSD, se extind facilităţile de transport aferente studenţilor români care studiază în ţară şi celor care au obţinut bursa de studii universitare şi postuniversitare în străinătate. Până la vârsta de 26 de ani, aceștia beneficiază de tarif redus cu minimum 50% pe mijloacele de transport local în comun, transport intern auto, feroviar şi naval.
A trecut tacit și proiectul parlamentarilor USR, Dan Barna, George Marussi şi Radu Mihail prin care se acordă stimulente financiare românilor care vor să revină în țară. Aceștia vor fi scutiți de plata impozitului pe venit pentru salariile obținute în țară şi reducerea cu 50% a cotei de contribuţie la asigurări sociale, facilităţile urmând să se aplice pentru jumătate din perioada în care foştii rezidenţi au realizat venituri şi au achitat contribuţiile obligatorii într-un alt stat. Beneficiarii legii vor fi cetăţenii români care au locuit şi au muncit legal într-un alt stat timp de minimum 36 de luni.
Pentru cea mai mare parte a acestor proiecte adoptate tacit, pentru care termenul de adoptare pentru dezbatere şi vot în plenul Senatului s-a împlinit la 11, 13, 18 şi 26 decembrie 2019, respectiv 27 ianuarie, 4 şi 6 februarie 2020, au fost întocmite rapoarte de admitere sau de respingere în comisiile de specialitate, însă actele normative vot intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, for decizional în aceste cazuri, în forma iniţiatorilor.