Bunea-Stancu, baronul care a sfidat arestul la domiciliu

Bunea-Stancu, baronul care a sfidat arestul la domiciliu

Puternicul baron PSD de Brăila, Gheorghe Bunea-Stancu, a încălcat condițiile impuse pentru arestul la domiciliu. El va afla pe 26 august dacă va fi arestat preventiv în dosarul în care este acuzat de fapte de corupție.

Gheorghe Bunea- Stancu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Brăila, este la un pas de a ajunge în arest după ce a încălcat condițiile impuse de arestul la domiciliu.

Baronul PSD este anchetat de DNA pentru abuz în serviciu și conflict de interese, după ce s-ar fi folosit de funcția de președinte al Consiliului Județean pentru a da contracte cu bani publici unor firme de casă. Totul începe acum câteva săptămâni, atunci când judecătorii gălățeni au decis, pe 15 august, ca Bunea-Stancu să fie cercetat în stare de arest la domiciliu, dar să nu ia legătura cu mai mulți complici și martori din dosar.

Mesaje către Soare

Ne puteți urmări și pe Google News

Totuși, politicianul a intrat în contact cu unul dintre oamenii săi de încredere Vasile Soare, director la firma Concivia- controlată de Bunea- Stancu. Soare este cercetat de DNA pentru instigare la abuz în serviciu în formă continuată.

În această situație, procurorii au cerut arestarea preventivă pentru 30 de zile, iar dosarul a fost repartizat automat pe 26 august. DNA a cerut ieri Tribunalului Galați să preschimbe termenul, dar cererea acestora a fost respinsă. În acest dosar mai sunt cercetați vicepreședintele CJ, Florin Mija, Nicolae Moisiu, șeful Biroului Achiziții Publice din cadrul CJ Brăila și alți funcționari.

Infracţiunile puse în sarcina politicianului sunt legate de atribuirea unor contracte, în 2009-2011, de către CJ Brăila, unor firme care dețin monopolul lucrărilor pe bani publici din județ, printre care și Concivia. Celelalte două societăți sunt: Tancrad Galaţi și Tancrad Construct Brăila. Cele trei firme au fost în situația în care participau singure și câștigau contractele date de CJ Brăila. În alte cazuri, în care existau concurenți, licitațiile erau trucate cu ajutorul funcționarilor, potrivit DNA.

Prins și de inspectorii ANI

Afacerile firmei Concivia, controlate de Bunea-Stancu, cu autoritățile publice au fost descoperite în septembrie 2011 de către inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI). Ei au explicat că politicianul era acționar majoritar la Bursagrirom (65,5%), iar societatea deținea, la rândul său, 70,6% din acțiunile Concivia. Inspectorii au mai descoperit că firma a încheiat, în perioada 2008-2011, cinci contracte publice cu Consiliul Județean Brăila, în valoare totală de 2,7 milioane de lei, fără TVA. Inspectorii de integritate au sesizat Parchetul și instanța pentru conflict de interese. Procurorii DNA au deschis o anchetă. Pe 24 septembrie 2012, Secția de contencios a Curții de Apel București a confirmat, încă o dată, că Bunea-Stancu se află în conflict de interese și a respins o contestație făcută de acesta. Dosarul este în prezent, în ultima cale de atac, la Curtea Supremă. Dacă va pierde acest proces, PSD-istul va fi revocat automat din funcție.

Alte VIP-uri care au încălcat regulile arestului la domiciliu

Cazul lui Gheorghe Bunea-Stancu, care a încălcat codițiile arestului la domiciliu sau al controlului judiciar impuse de magistrați, nu este singular. Primarul orașului Bacău, Romeo Stavarache, a încălcat condițiile impuse chiar din sediul secției de poliție. El l-a contactat telefonic pe fiul unui complice, Liviu Goian, pentru a stabili o întâlnire. În timpul întâlnirii, unul dintre complici se dădea mare cu acest lucru: „Uite, mă plimb prin oraș ... (râde – n.r.) ...cu primaru’ și cu Liviu!”. Stavarache este trimis în judecată, în stare de arest, pentru fapte de corupție.

Un alt caz este al omului de afaceri, Ilie Carabulea, care era în arest la domiciliu. Milionarul a luat legătura cu unul dintre complici și cu mai mulți martori din dosar. Carabulea este trimis în judecată, în stare de arest, în dosarul „Carpatica”. În mod similar este și cazul fostului şef al Parchetului Ialomiţa, Cristian Hristescu. Acesta a fost prins de polițiști că a încălcat obligațiile arestului la domiciliu, fiind depistat în parcarea unui hipermarket, după ce trecuse pe la un hotel, însoțit de o femeie. Hristescu este trimis în judecată, în stare de arest, pentru corupție judiciară.

DNA: „Este neconstituțional”

Procurorii DNA au contestat la Curtea Constituțională prevederile Noului Cod de Procedură Penală privind arestul la domiciliu, în dosarul afaceristului Gruia Stoica. Ei susțin că nu este normal ca în cazul în care inculpatul arestat la domiciliu va fi condamnat, zilele petrecute acasă să fie echivalate ca și cum ar fi stat în pușcărie.