Buncar de distractii

Buncar de distractii

Moscova privatizeaza adaposturile subterane din timpul Razboiului Rece.

O firma privata din Rusia intentioneaza sa deschida un centru de distractii cu tenta patriotica intr-un fost buncar antiatomic, situat la 60 de metri sub pamant, intr-o zona din centrul Moscovei. Pana in 1985, buncarul era unul dintre locurile secrete ale armatei ruse si avea menirea de a asigura legaturile telefonice si telegrafice ale tarii, precum si apararea antiaeriana a capitalei in cazul unui atac nuclear american.

Circa 1.500 de oameni lucrau aici in mare secret, intrarea in adapostul subteran fiind disimulata intr-un imobil galben, foarte vechi, din interiorul caruia un ascensor coboara pana la buncar. Echipati cu masti de gaze, echipamente individuale de masurare a radioactivitatii si aparate de comunicatii radio, functionarii asigurau non-stop functionarea centrului de comanda, cunoscut pe atunci drept „locatia speciala 42”.

Divertisment militaresc si masa la popota Astazi, labirintul de tunele si sali cu pereti de otel, care se intinde pe o suprafata de 7.000 de metri patrati, este dezafectat. Parchetul si covoarele au disparut, la fel si instalatia de conditionare a aerului. In tunelul principal, care are un diametru de 9 metri, s-a infiltrat apa. In ciuda aspectului dezolant, firma care a cumparat anul trecut buncarul spune ca aici se va deschide un centru de distractii, dar nu unul banal, ci unul care sa le reaminteasca rusilor de trecutul glorios.

Firma a cumparat buncarul contra sumei de 65 de milioane de ruble (1,86 milioane de euro), o afacere foarte buna tinand cont de suprafata si loc. „In centru vor exista un restaurant, o popota a ofiterilor, o bucatarie asemenea celor de pe submarine, sali de sport si un poligon de tir”, explica directoarea Olga Arharova.

Pentru moment, fostul buncar a fost rebotezat „complex de expozitii” si, de la inceputul anului, a avut peste o mie de vizitatori, spune Arharova. In afara de plimbarea prin labirintul subteran, vizita include si proiectia unui film documentar despre testele nucleare americane si sovietice din anii ‘50-’60.

INGRIJORARI SUBTERANE Forumul nostalgicilor Teoretic, vizita in buncar isi propune sa le arate oamenilor ce ingrozitoare a fost acea perioada a Razboiului Rece, dupa cum explica directoarea. Intr-un moment in care presedintele rus vorbeste tot mai frecvent despre un nou Razboi Rece, vizitatorii, majoritatea militari in retragere, nu sunt asa de siguri. Pensionarii discuta aprins despre cursa inarmarilor si despre un eventual razboi nuclear.

Intr-un asemenea conflict nu ar exista nici invingatori, nici invinsi, este de parere Anatoli Aereghin, un fost inginer in varsta de 73 de ani. Mai pragmatica, pensionara Tatiana Ganina se intreaba daca in prezent mai exista asemenea centre de comanda in caz de razboi nuclear. „Bineinteles”, ii raspunde zambind tanarul ghid, imbracat in tinuta militara. „Daca n-ar exista, am vorbi cu totii chineza”, adauga el.

Ne puteți urmări și pe Google News