Ministrul bulgar al inovării şi creşterii, Daniel Lorer, a declarat că Bulgaria va introduce moneda euro la 1 ianuarie 2024. Răspunzând unei întrebări privind planul de adoptare a monedei unice, Lorer a subliniat că nu există nicio dezbatere cu privire la dată sau la decizia asupra a ceea ce trebuie făcut.
„1 ianuarie 2024 este data", a explicat ministrul. Partenerii din coaliţia de guvernământ de la Sofia au convenit asupra unui plan naţional pentru introducerea monedei euro.
Din 2024, Bulgaria anunță că trece la moneda euro
În cadrul consiliului de experţi extraordinar convocat de vicepremierul Asen Vasilev, s-a convenit ca data introducerii monedei euro să rămână 1 ianuarie 2024, iar planul să fie dezbătut în Parlament.
„Primul nostru pas este să cădem de acord asupra planului la nivelul consiliului de coaliţie, după care, presupun că va ajunge în Parlament. Dar nu există nicio dezbatere despre dată. Acest lucru a fost acceptat de guvernul anterior, aşa că noi ne mişcăm după datele stabilite.
În ceea ce priveşte modul în care avansăm, mesajul meu către Parlamentul bulgar şi în special către partenerii de coaliţie este să arătăm o mare responsabilitate pentru acest proces, astfel încât să se poată desfăşura cât mai repede posibil", a menţionat Lorer, conform RADOR.
O nouă eră în relațiile dintre Bulgaria și România
Pentru prima dată, se pare că România și Bulgaria sunt hotărâte să lucreze împreună pentru a construi infrastructura-cheie de transport pentru cooperarea energetică și intrarea în Schengen.
„Astăzi, guvernul nostru, venind la București, a venit din trei locuri – Kiev, Bruxelles și Baku. Aceasta arată munca susținută pe care o avem cu toții de făcut legat de provocările crizei gazelor, războiul din Ucraina și eforturile europene de depășire a crizei alimentare.
Iată de ce este important ca Bulgaria și România să fie nu numai buni vecini, ci și parteneri”, a spus Kiril Petkov în cadrul unui briefing după întâlnirile cu omologul român, Nicolae Ciucă, comisarul UE pentru transporturi, Adina Vălean, și reprezentanți ai executivului de la București.
În curând vor începe lucrări de reparație pe partea bulgară la podul de peste Dunăre. Pentru a se compensa întârzierile de trafic, care în prezent este îngreunat de cozi de camioane de kilomentri pe ambele părți, urmează deschiderea frontierei bulgaro-române la punctul de frontieră Ruse – Giurgiu – feribot.
Delegația bulgară a propus, din nou, construcția a încă patru poduri peste Dunăre. Potrivit datelor ziarului Kapital, în pofida intenției anunțate a Bulgariei de a ajuta Ucraina cu export de cereale prin portul Varna și pașii concreti pe care România i-a întreprins deja în această direcție, nu există rezultate din discuții privind îmbunătățirea legăturilor feroviare dintre cele două țări.