Bulgaria nu dorește să doneze Ucrainei avioane de luptă Su-25, chiar dacă în curând nu va putea să le întrețină

Bulgaria nu dorește să doneze Ucrainei avioane de luptă Su-25, chiar dacă în curând nu va putea să le întreținăSursa foto. Twitter

Întreținerea vechilor echipamente militare sovietice devine din ce în ce mai dificilă, iar în curând poate deveni chiar imposibilă. Acest lucru a fost anunțat de ministrul interimar al apărării, Dimităr Stoianov, pentru bTv de la Sofia.

El a respins însă posibilitatea ca Bulgaria să trimită unele dintre avioanele sale de luptă Su-25 ca ajutor militar Ucrainei, deoarece acest lucru ar putea compromite obligația constituțională a armatei de a proteja spațiul aerian.

Stoianov a explicat că Bulgaria nu poate face în prezent un astfel de pas, deoarece nu va avea cu ce să-și apere cerul. El a adăugat că este totuși în continuare posibilă furnizarea de avioane de luptă Ucrainei doar dacă Bulgaria achiziționează mai întâi avioane noi.

Comentariul său a fost făcut în urma unui material apărut în urmă cu câteva zile, aparținând Agenției Bloomberg, potrivit căreia avioane de atac Su-25 sunt în serviciu în armata ucraineană și i-au fost predate în timpul războiului. Acesta se bazează și pe date din proiectul Oryx, conform căruia avioanele au fost cumpărate din Bulgaria (fără a preciza detalii) de la state membre NATO.

De ce nu vrea Bulgaria să doneze tancuri

Ministrul apărării a precizat că Bulgaria a depus toate documentele pentru fiecare ajutor umanitar și militar pentru Ucraina și se așteaptă ca 100% din valoarea acestora să fie rambursată prin fonduri europene. El a subliniat însă că rămâne conservator în ceea ce privește ajutorul militar și va continua să ofere doar ajutor ce nu va pune în pericol operațiunile armatei.

Dimităr Stoianov a mai spus că se face tot posibilul pentru a prelungi durata de viață a avioanelor de luptă MiG-29, căutând oportunități de cumpărare de motoare noi. Potrivit acestuia, problema este că tot ce ține de tehnologia aviației este scump. El a dat ca exemplu motoarele avioanelor MiG-29, care ar costa circa 4 milioane de euro bucata.

La începutul lunii februarie, Bulgaria va primi de la Suedia oferta pentru avioanele de vânătoare Gripen la mâna a doua, pe care vrea să le cumpere în leasing. Stoianov a precizat că urmează să aibă discuții atât cu reprezentanții companiei suedeze, cât și cu cei ai companiei franceze Mirage.

El a comentat, de asemenea, acordarea celui de-al treilea mandat de formare a guvernului către Partidul Socialist Bulgar. Ministrul apărării şi-a exprimat speranţa că stânga va reuși să formeze un cabinet, subliniind că partidul a dovedit că știe să aibă un dialog.

Ne puteți urmări și pe Google News