Bulgaria nu a solicitat încă ajutor UE pentru inundații

Bulgaria nu a solicitat încă ajutor UE pentru inundațiiInundaţii. Sursa foto: Arhiva EvZ

Bulgaria nu a solicitat încă ajutor UE pentru inundații. Dar comisarul european pentru mediu spune că încă o mai poate face.

Bulgaria nu a solicitat încă asistență în cadrul Mecanismului pentru Protecție Civilă al Uniunii Europene, care permite compensarea cel puțin parțial a daunelor pricinuite de inundațiile de-a lungul coastei de sud a Mării Negre în țară.

Acest lucru a fost anunțat de comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, pentru postul Nova TV, citat de Dnevnik.

Bulgaria mai are timp să ceară ajutor

El a precizat că Bulgaria mai are timp să aplice pentru astfel de fonduri și a explicat că ajutorul financiar se plătește o singură dată, iar înainte de aceasta o comisie specială face o evaluare a dimensiunii dezastrului și pe această bază se stabilește suma acordată statului.

Comisarul european a adăugat că banii pot fi folosiți pentru refacerea infrastructurii și și-a exprimat speranța că Bulgaria va putea profita de oportunitățile oferite de Mecanismul european de ajutor.

Inundațiile de-a lungul coastei de sud a Mării Negre în Bulgaria au avut loc la începutul săptămânii trecute și au curmat patru vieți. La această situație s-a ajuns în urma ploilor torențiale ce au ajuns pe alocuri la peste 300 de litri pe metru pătrat. Inundațiile au provocat pagube grave în Țarevo și în stațiunile din împrejurimi.

Cum se acordă ajutorul de la UE

Câteva poduri au fost distruse, iar pagubele au fost estimate la 20-30 milioane de leva. Potrivit reprezentanților autorităților locale, printre cauzele inundațiilor se numără și defrișările de la Strandja și înfundarea albiilor râurilor. Acest lucru a impus o inspectare urgentă a canalelor de captare și a albiilor din zona cu inundații puternice.

Rezerva UE pentru solidaritate și ajutor de urgență, care ajută țările europene în situații de urgență, are un buget anual maxim de 1,2 miliarde de euro.

Comisia Europeană a avertizat săptămâna aceasta că UE are nevoie urgent de mai multe fonduri pentru a răspunde crizelor cauzate de schimbările climatice, deoarece cererile de ajutor de urgență au crescut cu 400% în ultimii doi ani.

Potrivit lui Sinkevičius, schimbările climatice nu pot fi cauza oricărui eveniment meteorologic extrem, dar din cauza lor la astfel de momente se ajunge mult mai des.

"Le fac mai severe și mai de durată. Impactul asupra societății este din ce în ce mai negativ. Inundațiile sunt cea mai frecventă și cea mai costisitoare calamitate în Europa. Foarte des, țările din UE întârzie să investească în măsuri preventive. Prevenția este de obicei mai ieftină decât confruntarea cu pagubele cauzate de dezastre”, a adăugat comisarul UE.

(Articol de Mihail Stoianov; Traducerea: Mirela Petrescu, RADOR)

Ne puteți urmări și pe Google News