Bulgaria negociază cu Turcia pentru livrări de gaze către Skopje, București și Chișinău
- Maria Dima
- 1 februarie 2023, 16:18
Bulgaria și Turcia discută problema livrărilor de gaze către Macedonia de Nord, România și Moldova prin hub-ul de gaze propus de Rusia în Turcia, relatează Agenția Anatolia, citată de Interfax.
Președintele Vladimir Putin a propus în octombrie ca gazul rusesc să ajungă în UE dintr-un hub din Turcia, alimentat cu livrări sub Marea Neagră, după ce gazoductele Nord Stream de sub Marea Baltică au devenit inutilizabile după o serie de explozii subacvatice.
Ideea Kremlinului a fost salutată de președintele turc Recep Erdogan, care a anunțat aproape imediat că a ordonat să înceapă un studiu în regiunea turcă Tracia privind necesitatea construirii instalațiilor.
Agenția Anatolia mai informează că reuniunea Istanbul Gas Summit va avea loc la Istanbul în perioada 14-15 februarie, cu participarea țărilor producătoare de gaze din Orientul Mijlociu, Mediterană și Asia Centrală, precum și a consumatorilor din Europa.
UE nu a comentat oficial ruta alternativă a Rusiei, dar reducerea dependenței de aprovizionarea cu gaze rusești este o prioritate principală pe fondul reducerii aprovizionării de la începutul războiului din Ucraina. Pe la sfârșitul anului 2022, Bruxelles-ul a raportat că consumul de gaz natural rusesc a scăzut cu 20% de la începutul războiului în Ucraina, scrie dnevnik.bg.
CEO-ul companiei energetice italiene Eni, Claudio Descalzi, a declarat, în octombrie anul trecut, că realizarea ideii rusești a fost imposibilă cu actuala infrastructură de transport de gaze naturale și că va fi necesară construirea de noi gazoducte, ceea ce va majora prețul livrărilor.
Din 2023, în UE va intra în vigoare o interdicție privind finanțarea proiectelor de transport de gaze naturale cu fonduri europene, acestea nu vor putea fi selectate ca proiecte de interes general pentru UE și nu vor putea primi autorizații și finanțare accelerate.
Potrivit ideii lui Vladimir Putin, hub-ul va fi alimentat cu gaz rusesc prin conducte care trebuiau să facă parte din gazoductul nerealizat South Stream prin Marea Neagră și pe teritoriul Bulgariei. Moscova le-a construit las volum maxim, dar după abandonarea proiectului a fost construit Turkish Stream, care are o capacitate de două ori mai mică.(Rador)