Bulgaria ar fi trimis muniție veche Ucrainei. Kievul a dat tot înapoi. „Se află într-o stare proastă”

Bulgaria ar fi trimis muniție veche Ucrainei. Kievul a dat tot înapoi. „Se află într-o stare proastă”sursă: arhivă

Presa bulgară a precizat că Bulgaria a trimis în Ucraina, în luna mai, muniție veche, retrasă, fabricată în Belarus în perioada sovietică. Kiev-ul nu a fost încântat de echipamentul primit și l-a dat înapoi, fiind într-o stare deplorabilă.

Guvernul bulgar a trimis în Ucraina, prin intermediul României, muniție veche, retrasă, fabricată în Belarus în perioada sovietică, dar Kievul le-a dat înapoi, fiind într-o stare groaznică. Presa din Bulgaria a precizat că este vorba despre rachete Grad și cartușe de artilerie, în valoare de circa 200 de milioane de dolari.

Aranjamentele pentru exportul de arme în Ucraina prin intermediul României a avut loc când premierul Kiril Petkov a venit în țara noastră, pe 29 aprilie. Bulgaria a trimis 50.000 de rachete de artilerie și peste 5 milioane de cartușe pentru mitraliere, cu o valoare estimată de 200 de milioane de dolari.

Compania bulgară Alguns EOOD a cumpărat din Belarus rachetele - fabricate în anii ’80 - și le-a trimis către RomArm, aflată sub administrarea Ministerului Economiei din România, dar ucrainenii nu au fost încântați.

Bulgaria a trimis arme vechi

Potrivit presei bulgare, tranzacția a fost planificată să se desfășoare în felul următor: compania bulgară Alguns vindea muniția către compania națională de apărare din România CN Romarm S.A., aceasta din urmă o revindea apoi propriei sale filiale Nanotech Defence S.R.L., care semna un contract direct cu Ministerul ucrainean al Apărării.

Sursa foto: EPA/YURI KOCHETKOV

Bivol.bg i-a transmis un mesaj ministrului român al economiei, Florin Spătaru, după cele aflate. „Romarm are un contract de achiziție activ cu compania bulgară Alguns”, se arată în răspunsul pe care Bivol l-a primit de la Gabriel Țuțu, directorul general al companiei românești. „Contractul și implementarea ulterioară a acestuia sunt în conformitate cu legislația în domeniu”, a mai spus directorul general român. Acesta a refuzat să ofere mai multe informații, subliniind că dezvăluirea unor detalii despre „produse, livrare și prețuri ar fi contrară principiilor concurenței pe piață, protejate de lege”.

Muniția a ajuns în România

Cu toate că Ucraina are nevoie de arme, Kiev-ul a decis să trimită muniția înapoi în România, fiind într-o stare deplorabilă. „Potrivit surselor noastre, în ziua în care s-a convenit asupra contractului, compania bulgară Alguns a primit un avans de 36 de milioane de dolari, transferat dintr-un cont bancar din Marea Britanie – țara care oferă Ucrainei a doua cea mai mare sumă de ajutor militar, după SUA. Restul banilor urmau să fie plătiți imediat ce armele ajungeau la destinație. Dar când au fost primite în Ucraina, a fost dezvăluită starea lor reală. Ministerul ucrainean al Apărării le-a trimis înapoi în România, deoarece nu erau apte pentru a fi folosite în luptă. Se pare că, din cauza urgenței, muniția nu fusese examinată și se afla într-o stare proastă”, susține Bivol.bg.

Nici România nu a fost încântată de starea armelor. Ajutați de Ministerul Economiei și Industriei din Bulgaria, compania Alguns a încercat apoi să repare muniția prin așa-numita „re-atestare” la producătorul bulgar de arme VMZ, deținut de stat, dar fără rezultat.

Ne puteți urmări și pe Google News