Culisele negocierilor din Modrogan după demisia lui Blaga: „Buldogul” încaieră PNL
- Ionel Dancu
- 29 septembrie 2016, 00:00
Copreşedintele PNL Vasile Blaga a demisionat, ieri, din fruntea partidului, fiind urmărit penal de DNA pentru trafic de influenţă şi încasarea a 700.000 de euro
Surse liberale au explicat, ieri, EVZ, că vechii PDL-işti caută în acest moment un înlocuitor pentru Vasile Blaga, în timp ce vechii liberali ar dori ca partidul să fie condus în continuare doar de copreşedintele rămas în funcţie, Alina Gorghiu.
În partid au apărut trei scenarii. Varianta agreată de vechiul PDL este ca partidul să numească un nou co-preşedinte interimar al partidului, până la Congresul din 2017. Foştii PDL-işti au înroşit ieri telefoanele şi au căzut de acord să meargă pe această variantă. Fostul PDL îi are la îndemână, ca posibili urmaşi ai lui Blaga, pe Gheorghe Falcă (primar Arad), Cătălin Predoiu (prim-vicepreşedinte PNL), Gheorghe Flutur (preşedinte CJ Suceava), Adriana Săftoiu (purtător de cuvânt), Anca Boagiu (prim-vicepreşedinte PNL).
Spaima listelor
Surse din PNL au declarat, ieri, pentru EVZ, că Vasile Blaga vrea să-şi aleagă el urmaşul pentru că ia în calcul să scape de acuzaţiile penale şi să revină la vârful partidului. Filialele judeţene au început deja să-şi anunţe favoriţii. Predoiu e susţinut de Covasna, Falcă - de Arad.
Vechii liberali ar vrea să lase PDL-ul fără reprezentant la vârful partidului, spun surse din rândul acestora, pentru EVZ. Problema acestora este că o astfel de mutare ar putea să ridice probleme în justiţie dacă listele PNL la parlamentare trebuie semnate de doi copreşedinţi.
O a treia variantă, puţin probabilă, spun sursele citate, este organizarea unui Congres de urgenţă al PNL. Liberalii riscă să declanşeze astfel, în partid, nu doar o luptă pentru prima funcţie, ci pentru toate funcţiile din partid.
Una din temerile îmbrăţişate atât de fostul PDL cât şi de fostul PNL este că demisia lui Vasile Blaga va schimba şi înţelegerile pentru viitorii parlamentari. Un nou copreşedinte ar putea să aibă propriile pretenţii legate de numele candidaţilor PNL la alegerile parlamentare şi să strice vechile negocieri prin impunerea unei echipe proprii.
Cursă pentru Şeful campaniei
În PNL a început şi un concurs pentru şeful campaniei electorale a partidului, funcţie deţinută până ieri tot de Vasile Blaga. Secretarul general al partidului, Ilie Bolojan, şi preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, sunt luaţi în calcul în partid pentru această funcţie.
Aflată la Paris, copreşedintele PNL Alina Gorghiu a decis să revină de urgenţă în ţară pentru a evita un eventual război în partid. „PNL pierde un stâlp al construcției sale”, a comentat ea situaţia apărută. Gorghiu le-a transmis colegilor că PNL trebuie să fie „o singură entitate”, le-a cerut să uite că au făcut parte din partide diferite şi i-a îndemnat să îşi pună toată energia în campania electorală şi nu în luptele interne. Liberalii vor tranşa, până duminică, subiectul PNL post-Blaga.
Cum a ajuns șef la PNL
Vasile Blaga a intrat în politică ca preşedinte al CFSN Ştei (judeţul Bihor). Ulterior a devenit deputat FSN, în prima legislatură 1990-1992. După ruperea FSN, el a intrat în PD, condus atunci de Petre Roman, ca membru fondator. În 1992 nu a candidat la parlamentare, dar a fost numit prefect al judeţului Bihor, iar apoi director general la Direcţia Regională Vamală Oradea, o activitate care i-a atras multe critici în cariera sa politică. După legislativele din 1996, el revine în Parlament ca senator, până în 2000. Urmează o pauză de patru ani din Parlament, timp în care urcă treptele către conducerea PD, ca secretar general, apoi ca vicepreşedinte şi preşedinte al PD Bucureşti. În 2004 a fost numit Ministru de Interne în Guvernul Tăriceanu, iar în 2009, în Guvernul Boc 2, ajunge vicepremier şi ministru de Interne pentru a doua oară, funcţie pe care o ocupă până în 2011. În acest an începe disputa pentru putere în PDL şi depărtarea de Traian Băsescu. În 2004 revine în Parlament, ca senator, continuându- şi activitatea neîntrerupt în Senat până în prezent. Blaga este parlamentar aflat la al cincilea mandat. În 2013, șefia PDL se dispută între Blaga şi Elena Udrea, susţinută de Băsescu. Vasile Blaga câştigă în faţa lui Udrea. Deranjat de rezultat, Băsescu anunţă în acea seară ruperea formală. Ca lider PDL, Blaga a condus partidul printr-o perioadă de opoziţie la adresa guvernării USL, însă, odată cu ruperea Uniunii şi asumarea guvernării de către PSD, a început o perioadă de apropiere cu PNL, condus la acea vreme de Crin Antonescu. Fuziunea cu PNL s-a oficializat în vara lui 2014, înainte de alegerile prezidenţiale. După ce Klaus Iohannis este ales președinte, Blaga rămâne co-președinte al PNL împreună cu Alina Gorghiu.
Alte tinichele legate de coada lui Blaga
Numele lui Vasile Blaga nu apare doar în dosarul de trafic de influenţă pentru care a fost pus ieri sub control judiciar, ci şi în: Dosarul Udrea-Buzăianu, în care este vorba de o mită de cinci milioane euro pentru continuarea contractelor pe care „băiatul deştept” din energie le avea cu Hidroelectrica. Dosarul Microsoft, unde fost ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu este inculpat pentru o şpagă de patru milioane de euro, alături de Dorin Cocoş şi Gheorghe Ștefan „Pinalti”. Trei milioane ar fi fost cheltuite, la cererea lui Blaga, pentru campania electorală a PDL. Dosarul ANRP. Vasile Blaga a semnat o ordonanţă de urgenţă, în mai 2011, prin care ANPR a primit dreptul de a stabili că unele persoane pot primi cu prioritate acţiuni la Fondul Proprietatea. Dosarul chestorului Liviu Pop. Vasile Blaga a fost audiat pe 19 septembrie la DNA, după ce Pop a avut un accident în timp ce se afla la volanul autoturismului fostului copreşedinte PNL.
Ginerele lui Vasile Blaga, Ioan Rudeanu, a fost acuzat în 2015 pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. (Cătălin Pena)