Bugetul prudent nu exclude salarii mărite

Bugetul prudent nu exclude salarii mărite

Proiecţia bugetară pentru 2012 prevede că majorarea pensiilor şi salariilor este posibilă, dacă avem creştere economică.

Salariile bugetarilor şi pensiile nu vor scădea anul viitor, iar dacă economia va creşte cu şase luni înainte de alegeri, veniturile angajaţilor la stat şi ale pensionarilor ar putea fi mai mari, au anunţat guvernanţii. Autorităţile sunt decise să nu scadă salariile şi pensiile, în anul care vine, iar Emil Boc nu exclude o eventuală majorare a acestor venituri, însă în condiţii foarte stricte. "Dacă va avea loc o creştere de salarii sau pensii, ea se va produce cu mai mult de şase luni înainte de alegeri, astfel încât să nu fie încălcată Legea responsabilităţii bugetare", a precizat primul- ministru.

Executivul a aprobat, ieri, proiectul de buget pentru anul viitor şi proiectul bugetului asigurărilor sociale pentru 2012. Actele vor fi transmise Parlamentului spre dezbatere şi adoptare.

"Prudenţă, responsabilitate şi locuri de muncă. Aşa a fost construit bugetul de stat pentru anul viitor. Trăim într-un context naţional şi pe plan intern care ne obligă la maximă responsabilitate. Spun asta, pentru că UE, din nefericire, se întoarce la austeritate", a explicat Emil Boc. Totodată, el a adăugat că bugetul respectă zicala românească "paza bună trece primejdia rea".

Deficit bugetar de 1,9%

Emil Boc a trasat principalele repere ale anului 2012 pentru finanţele României: o estimare de creştere economică de 2,1% şi o ţintă de deficit bugetar de 1,9% din PIB. La acestea, Gheorghe Ialomiţianu, ministrul finanţelor publice, a adăugat: un curs de schimb de 4,36 lei/euro, o inflaţie medie anuală de 3,4% şi o creştere a salariului mediu de la 2.026 lei la 2.117 lei. În ceea ce priveşte salariul minim, şeful Finanţelor a spus că acesta ar putea creşte de la 670 de lei, în prezent, la 700 de lei, în 2012. "Noi am discutat şi cu FMI o creştere a salariului minim, urmează să avem o discuţie cu patronatele. Considerăm că ar fi justificată o creştere a salariului minim", a spus Ialomiţianu.

Totodată, Guvernul a programat pentru investiţii 38,1 miliarde lei, în creştere de la 36,1 miliarde lei în acest an.

120.000 de bugetari ar putea fi concediaţi

Sulfina Barbu, ministrul muncii, a declarat că se fac analize pentru a vedea câţi oameni vor pleca din fiecare sector de stat. Potrivit acesteia, din sistemul bugetar vor fi disponibilizate, în 2012, aproximativ 120.000 de persoane, care vor fi şi din administraţie. "Nu au fost făcute analize concrete pentru a şti câţi oameni vor pleca din fiecare sector, aceste analize fiind în desfăşurare. Cei care părăsesc sistemul bugetar se pot angaja în privat, pentru că sunt locuri disponibile", a spus Sulfina Barbu.

Guvernul are planuri ambiţioase şi în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene. Executivul şi-a propus ca România să atragă cel puţin 6 miliarde de euro pe componentele Agricultură şi Coeziune: 2,5 miliarde de euro pe Agricultură şi 3,5 milarde euro pe Coeziune. "Rata de absorbiţie în 2012 va fi de minimum 20%. Fac precizarea că proiectul de buget este construit pe o inflaţie în scădere, un curs euro-leu aflat în echilibru", a mai explicat Emil Boc. 700 de lei pe lună ar putea fi salariul minim brut pe economie, anul viitor, de la 670 lei lunar, în prezent

PROTEST

Studenţii de la Istorie, a doua noapte în amfiteatru

Câţiva studenţi ai Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti protestează de două zile în amfiteatrul facultăţii. 30 dintre ei nu au părăsit încăperea nici pe timpul nopţii. Ei sunt nemulţumiţi de procentul mic din PIB alocat Educaţiei şi de alte probleme cu care se confruntă învăţământul: salariile profesorilor, valoarea mică a burselor, curricula universitară, teoretizarea excesivă a cursurilor etc. "Tinerii nu doresc să ocupe universitatea, ci să organizeze un «sit-in», după modelul celor din alte ţări, pentru a sensibiliza studenţimea la problemele educaţiei contemporane", se arată într-un comunicat al Universităţii Bucureşti. Rectorul i-a asigurat că nu vor fi evacuaţi cu forţa şi le-a cerut să nu împiedice desfăşurarea cursurilor. "Este o manifestare paşnică, iniţiată de un grup informal de studenţi, nu ştim cât va dura, dar ne dorim să rezistăm mai multe zile", spune un participant. Citiţi şi:

  • Guvernul a aprobat proiectul de buget pe 2012. Boc: Salariile şi pensile nu scad la anul
  • Consiliul Fiscal: Creşterea pensiilor şi salariilor în 2012 ar încălca legea
  • Ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, spune cine şi câţi bani va primi în bugetul pe 2012

Ne puteți urmări și pe Google News