Bugetul Programului Noua Casă s-a epuizat. Se așteaptă rectificarea bugetară. Tot mai mulți tineri vor să își cumpere case
- Sabina Popescu
- 19 august 2021, 19:22
În doar două luni de zile, bugetul alocat programului Noua Casă, destinat stimulării achizițiilor imobiliare de către familiile tinere, s-a epuizat. Reprezentanții Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii așteaptă alocarea de noi fonduri odată cu rectificarea bugetară.
Până la finalul lunii august, bugetul de 1, 5 miliarde din cadrul Programului Noua Casă va fi epuizat, a anunțat Dumitru Nancu, președintele Fondului de Garantare. Astfel, la nivel teoretic, doar aproximativ 500 de români ar mai putea să își cumpere apartament cu ajutor de la stat. La nivel practic, însă, fondurile alocate în acest sens sunt epuizate.
În anul 2021, 13.000 de români și-au cumpărat o locuință prin intermediul programului Noua Casă. 8 din 10 cetățeni care au optat pentru ajutorul de stat au făcut împrumut la bancă pentru maximum 70.000 de euro. Creditul are garanții de stat de 50%, iar avansul reprezintă 5% din valoarea achiziției.
Bugetul Noua Casă s-a epuizat. Se așteaptă rectificarea bugetară
Reprezentanții Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii așteaptă alocarea de noi fonduri pentru Programul Noua Casă odată cu rectificarea bugetară.
Chiar dacă bugetul alocat programului a fost epuizat, tot mai mulți români doresc să opteze pentru credite ipotecare pentru a intra în posesia unei locuințe. Experții financiari avertizează, în acest context, cu privire la pericolul de supraîndatorare.
În ultimele șase luni de zile, numărul clienților care doresc să își cumpere o locuință printr-un credit ipotecar a crescut semnificativ, potrivit dezvoltatorilor imobiliari.
„Principalele avantaje sunt faptul că aceștia pot opta pentru o perioadă de creditare până la 35 de ani, pot opta pentru dobândă fixă o anumită perioadă și să nu uităm că un credit ipotecar poate fi refinanțat în orice moment”, a declarat Irina Savu, dezvoltator imobiliar.
Analiștii financiari semnalează că rata la bancă pentru o locuință nu ar trebui să depășească 20-25% din venit. „Dacă depășește această sumă gândiți-vă că mai trebuie să pui facturile, mai trebuie să pui cheltuielile legate de mâncare. Când îți iei un credit de la bancă pentru o locuință trebuie să te gândești dacă ești capabil să îți plătești ratele pentru un termen de minim 6 luni”, a spus Adrian Negrescu, analist financiar.
Pandemia a alertat tinerii. Credite ipotecare duble față de anul trecut
Odată cu pandemia, unul din trei tineri români, cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani, dorește să își cumpere propria locuință. Majoritatea nu optează pentru un apartament, ci pentru casă.
În luna iunie 2021, potrivit ultimelor rapoarte, creditele ipotecare în lei au ajuns la peste 1, 8 miliarde de lei, un nivel dublu față de creditele înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit noilor studii, notează Digi24. Suma reprezintă maximul lunar al ipotecarelor noi în lei din ultimii 14 ani.
„Ne-am obișnuit să evaluăm potențialul pieței imobiliare monitorizând indicatorii economici, rata dobânzii de-a lungul timpului, principalul atribut al pieței imobiliare a fost dăinuința. Când vorbeam despre o casă, principala nevoie emoțională a celor care și-o doreau era ca ea să dainuie în timp. Faci o casă și trăiești în ea pentru generațiile de după tine”, s-a exprimat Marius Luican, CEO al unei firme de cercetare de piață.