Bugetarii, tăiaţi de la alte măriri salariale

Bugetarii, tăiaţi de la alte măriri salariale

Ministrul economiei şi finanţelor anunţă că banii de la buget nu vor mai ajunge în majorări de salarii pentru angajaţii bugetari, ci vor fi direcţionaţi spre investiţii. Luând faţa ministrului, profesorii au făcut miercuri, în parlament, un prim pas spre obţinerea unei creşteri de 54% a lefurilor.

Cheltuielile bugetare ar trebui să fie orientate spre obiective de investiţii, nu spre creşterea salariilor, care ar avea efecte inflaţioniste, a declarat ieri ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, la o dezbatere organizată de „Ziarul Financiar“.   Ministrul a lăsat să se înţeleagă faptul că guvernul nu va aproba majorări salariale în acest an, asta deşi angajaţii din sistemul bugetar trebuie, conform deciziilor anterioare ale executivului, să primească anul acesta creşteri salariale medii de 10%.

Prima majorare generală - cu 4,5% - a avut loc în aprilie, iar în octombrie ar urma ca anumite categorii de personal - cei care lucrează în învăţământ şi sănătate, funcţionarii publici şi personalul contractual, personalul auxiliar judecătoresc şi angajaţii din Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară - să primească 9,1% în plus la salariu. Nu se ştie dacă proaspătul deficit bugetar înregistrat în luna mai l-a pus pe gânduri pe şeful de la Finanţe, dar acesta pare hotărât să nu mai scape niciun leu la salarii, mai ales că şi creşterea economică s-ar putea domoli în lunile următoare.

Nu ştie dreapta ce face stânga   Luând faţa ministrului, profesorii au făcut un prim pas spre obţinerea unei creşteri de 54% a lefurilor, după cum au precizat reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ „Spiru Haret“. Mai exact, Comisia de învăţământ din Camera Deputaţilor a aprobat miercuri un proiect de lege privind creşterile salariale ce se vor acorda dascălilor în 2008. Majorările ar trebui să se aplice de la 1 octombrie, dacă proiectul de act normativ va fi aprobat şi de plenul Camerei Deputaţilor. „Ministerul Finanţelor este total dezinteresat de ceea ce se întâmplă cu cadrele didactice. Efortul financiar nu este zdrobitor pentru bugetul ţării“, a declarat Marius Nistor, preşedintele Federaţiei „Spiru Haret“. (Eugenia Mihalcea) BILANŢ

Ne puteți urmări și pe Google News

Bugetul a trecut pe deficit

Bugetul general consolidat a înregistrat, în primele cinci luni ale anului, un deficit de 0,2%-0,3% din produsul intern brut (PIB), a declarat ieri Varujan Vosganian. În primele patru luni ale anului, bugetul general consolidat a înregistrat un excedent de 1,07 miliarde de lei, reprezentând 0,2% din PIB, sub nivelul înregistrat în perioada similară din 2007, când surplusul a fost de 0,34%, potrivit datelor Ministerului Economiei şi Finanţelor. Potrivit datelor preliminare privind PIB şi execuţia bugetară, bugetul general consolidat a înregistrat, anul trecut, un deficit de 2,33% din PIB conform metodologiei româneşti de calcul şi de 2,53% după regulile europene. În perioada vacanţei de vară parlamentare, programată pentru perioada 1 iulie-1 septembrie, guvernul vrea să rectifice bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat.