Evenimentul Zilei > Social > Budinca lui Noe. Cum se prepară cel mai vechi desert din lume
Budinca lui Noe. Cum se prepară cel mai vechi desert din lume

Budinca lui Noe. Cum se prepară cel mai vechi desert din lume

Gospodinele pot prepara budinca lui Noe, cel mai vechi desert din lume. Această rețetă se găsește în mai multe restaurante faimoase, dar se poate face și acasă doar cu câteva ingrediente.

Asure este un desert tradițional turcesc, cunoscut și după numele „budinca lui Noe”. Se spune ca Arca lui Noe s-a oprit pe Muntele Ararat, iar familia lui Noe a vrut sa sărbătorească acest eveniment prin prepararea unei gustări speciale. Gospodinele au nevoie doar de câteva ingrediente, mai exact de arpacaș, fructe uscate și diferite alte boabe precum năut și fasole, sau nuci, fistic.

Arpacașul, năutul, boabele de fasole și stafidele trebuie să fie înmuiate minim 7-8 ore în apă curată, în boluri separate. Este trebuie lăsate la înmuiat peste noapte.

Se pune la fiert o jumătate de cană din fiecare păstăioasă în 8 căni de apă, se adaugă o lingură de zahăr, o treime de baton de scorțișoară și două cuișoare și se fierb cam 45 de minute. Se scot condimentele din apă, se adaugă 2 linguri de orez și o cană de arpacaș (grâu decorticat), se dă focul la minim și se fierb sub capac timp de 20 de minute. Unele gospodinele preferă să înlocuiască orzul cu grâul.

După ce s-a înmuiat arpacașul, se adaugă o cană și jumătate de fructe uscate, se stinge focul și se lasă la abur, sub capac timp de 10 minute. Mixul de fructe uscate trebuie să conțină smochine, stafide, caise, merișoare și coajă de portocală confiată, tăiate la dimensiuni diferite.

Sursă Dreamstime

Se adaugă miere și dulceață de trandafir și încă o jumătate de cană de fructe uscate sau de fistic. Poftă bună!

Legenda celui mai vechi desert din lume

În trecut, oamenii care mâncau acest desert spuneau că are puteri aproape magice pentru că are în compoziție o mulțime de ingrediente sănătoase. În Turcia, Asure se face în luna Muharram, considerată prima lună a calendarului islamic, care se mai numește și Luna de Ashura. Pentru musulmanii din întreaga lume, ziua de Ashura este momentul de amintire a tuturor sacrificiilor pe care profeții le-au făcut pentru umanitate.

O altă tradiție spune că cei care dăruiesc Asure fac un gest de pace și de prietenie. Se zice și că gospodinele care fac cantități mai mari de desert Asure vor fi binecuvântate, potrivit Afracuisine.