Bucureștiul, sufocat de coronavirus. Alte noi localități intră sub restricții

Bucureștiul, sufocat de coronavirus. Alte noi localități intră sub restricții

Două comunități de lângă București sunt sub restricții sanitare dat fiind că rata de incidență a cazurilor de coronavirus a depășit 2 la mia de locuitori.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ilfov a impus noi restricții sanitare, pentru împiedicarea răspândirii infecțiilor cu coronavirus. Este vorba despre comunele comunele Snagov şi Ciorogârla, unde s-a înregistrat o creștere a incidenței calculată la 14 zile de 2,73/1000 locuitori, respectiv de 2,14/1000 locuitori. Conform hotărârii autorităților, restricțiile au început să se aplice din data de 9 septembrie, la ora 00:00.

Astfel, sunt interzise organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri în spaţii deschise. De asemenea, sunt suspendate întrunirile de natură culturală, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment, în spaţii închise, cu unele excepţii.

Autoritățile au impus purtarea măștii de protecție sanitară în spațiile publice aglomerate. Este vorba despre pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spații comerciale, mijloace de transport în comun. De asemenea, masca devine obligatorie și la locul de muncă. Masca este obligatorie şi pe o rază de 50 m în jurul unităţilor de învăţământ, pentru persoanele care staţionează în acest perimetru, începând cu data de 13septembrie 2021.

Acest accesoriu trebuie purtat astfel încât să acopere nasul şi gura, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne.

Ce restricții prevede decizia autorităților

Conform ordinului, competiţiile sportive se pot desfăşura pe arenele sportive de pe teritoriul localităţilor Snagov şi Ciorogârla cu participarea 50% din spectatori și cu asigurarea unei distanţe de minimun 1 metru între persoane. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, cu condiția să fi trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise cu participarea a cel mult 2.500 de spectatori şi cu purtarea măştii de protecţie.

Participarea este permisă pentru persoanele care sunt vaccinate, care prezintă rezultatul negativ al unui test sau care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Se permite organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) cu un număr de participanţi de maximum 150 de persoane în exterior sau maximum 100 de persoane în interior.

Activitatea restaurantelor şi cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, precum şi la terasele acestora este permisă până la capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 05:00-02:00. Activitatea în baruri, cluburi şi discoteci este permisă fără a depăşi 70% din capacitatea spaţiului şi în intervalul orar 5,00-2,00. Aceasta cu condiția ca toate persoanele să fie vaccinate.