Evenimentul Zilei > Actualitate > Bucureștiul se înverzește. Parc de peste patru hectare în cartierul Vitan
Bucureștiul se înverzește. Parc de peste patru hectare în cartierul Vitan

Bucureștiul se înverzește. Parc de peste patru hectare în cartierul Vitan

Un parc de peste patru hectare ar urma să se construiască în sectorul 3 al Capitalei, în Calea  Vitan nr.154-158. Proiectul se află pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului București (CGMB). 

Terenul din Calea Vitan nr. 154-158 ar urma să treacă din administrarea Consiliului Local Sector 3 în cea a Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB) în vederea amenajării unui parc.

Conform unui proiect aflat pe ordinea de zi a şedinţei din 2 iunie a Consiliului General al Capitalei, CL Sector 3 va transmite în termen de 30 de zile către ALPAB inventarul cu bunurile imobile.

Potrivit raportului de specialitate, imobilul din Calea Vitan este folosit în prezent de Societatea Administrarea Domeniului Public Bucureşti SA, la care acţionar majoritar este CL Sector 3.

Un mare parc în mijlocul orașului

Este vorba despre un teren cu o suprafaţă de 41.910 mp şi un număr de 27 de construcţii. Imobilul este inclus prin Planul Urbanistic General în unitatea teritorială de referinţă V1a: parcuri, grădini, scuaruri şi fâşii plantate publice.

„Dreptul de proprietate este înscris în favoarea municipiului Bucureşti, iar Societatea Administrarea Domeniului Public Bucureşti SA are notat dreptul de locaţiune (comodat) (…) până la data la care comodantul nu mai deţine calitatea de acţionar majoritar în cadrul societăţii, comodantul în cauză fiind Sectorul 3. Facem precizarea că Direcţia Patrimoniu nu a identificat niciun înscris prin care Municipiul Bucureşti, în calitate de proprietar al imobilului în cauză sau CGMB ar fi acordat acordul CL Sector 3 pentru a încheia contractul de comodat despre care am făcut precizări”, se arată în document, potrivit Agerpres.

Recomandările europene spun că locuitorii unui oraș ar trebui să aibă un parc la o distanță de maxim 15 minute de mers pe jos. Amenajarea acestui parc în cartierul Vitan ar putea oferi locuitorilor din zonă accesul facil la o oază de verdeață și la locuri de joacă pentru copii.

Pe acst teren, în 2019, Administrarea Domeniului Public Bucureşti SA, având ca acţionar majoritar Consiliul Local Sector 3, își dorea realizarea unui proiect de dezvoltare imobiliară, incluzând clădiri de birouri şi ansamblu de locuinţe (2S+P+11 etaje).