Editura Evenimentul si Capital

Proiect DEVASTATOR pentru București. Declarațiile produc o UNDĂ de ȘOC la NIVEL ÎNALT

Autor: | | 0 Comentarii | 6483 Vizualizari

Aproximativ 150 de hectare de spaţii verzi sunt în pericol de a fi defrişate în baza planurilor urbanistice zonale din sectoarele 3, 4 şi 6, care au fost sau urmează să fie supuse aprobării Consiliului General al Capitalei, a anunţat duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, deputatul Nicuşor Dan, alături de care s-au aflat reprezentanţi ai Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul şi ai Eco-Civica.

„Aproximativ 150 de hectare de spaţii verzi sunt în pericol de a fi defrişate, de a dispărea din Bucureşti, în sectoarele 3,4 şi 6, în planuri urbanistice zonale care sunt fie deja votate fie urmează să fie votate de Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Sunt fie zone de parcuri, fie zone de sere, care prin lege ar trebui să îşi păstreze destinaţia de spaţiu verde”, a arătat Nicuşor Dan, în cadrul unei declaraţii susţinute în faţa Parcului Alexandru Ioan Cuza.

Deputatul a atras atenţia asupra faptului că deşi în timpul campaniei electorale candidaţii au promis extinderea spaţiilor verzi, la doi ani după alegeri există zeci de hectare de spaţii verzi "ameninţate prin documentaţii pe care chiar autorităţile le emit".

"Suntem în situaţia în care o grămadă de instituţii care au atribuţii pe protecţia spaţiilor verzi nu reacţionează. Suntem în aceeaşi situaţie în care ne găsim de 10-15 ani, în care cetăţenii trebuie să se lupte cu autoritatea, în loc să colaboreze pentru ca să-şi păstreze dreptul la o viaţă civilizată", a spus el.

Referindu-se la proiectul de PUZ al Sectorului 3, care va fi supus luni dezbaterii publice, Nicuşor Dan a atras atenţia că potrivit acestuia cele 12 hectare retrocedate din parcul Alexandru Ioan Cuza (fost IOR) urmează să devină suprafaţă construibilă.

"Primarul Robert Negoiţă spune că nu are ce să facă şi că trebuie să le lase construibile. Fals! Ce trebuie să facă Robert Negoiţă - îi dau un sfat juridic - este să vină cu un expert care să constate că acest teren are de fapt statut de spaţiu verde şi să treacă lucrul acesta în PUZ Sector 3. Asta e tot. Din momentul acela, acest teren va fi stabilizat ca spaţiu verde", a precizat deputatul.

El a adăugat că aceasta nu este singura zonă din sectorul 3 care ar putea să devină construibilă, conform noului PUZ.

"În PUZ Sector 3 se propune lângă Lacul Pantelimon o întreagă zonă construibilă, care în Planul Urbanistic General apare ca spaţiu verde. Primarul spune că deja s-a construit pe zona asta şi că a fost obligat să constate că e construit. Minciună! Este pur şi simplu parc, pe care el vrea să îl transforme în zonă construibilă", a precizat Nicuşor Dan.

În cadrul PUZ Sector 4, zona Serelor Berceni devine de asemenea spaţiu construibil, a precizat deputatul independent.

"Vedem nu mai puţin de 50 de hectare de spaţiu verde care urmează să dispară. E vorba de zona de sere. E foarte bine. În PUG zona aceasta era definită ca zonă industrială. Faptul că o zonă industrială se transformă în zonă pentru locuire e foarte bine. E logic să fie aşa, oamenii să locuiască aproape de oraş, să nu facă 30 de kilometri până în satele de lângă Bucureşti. Asta e foarte bine, numai că oamenii care vor locui aici trebuie să aibă şi ei spaţii verzi. Legea 24 a spaţiilor verzi spune că acolo unde ai sere trebuie să le converteşti într-o funcţiune de spaţiu verde. Deci toată această zonă de 50 de hectare în mod ilegal a fost trecută ca spaţiu construibil", a precizat Nicuşor Dan.

Deputatul a mai atras atenţia asupra faptului că între Lacul Văcăreşti şi Parcul Tineretului există o zonă care în PUG apare drept construibilă, însă care ar putea fi răscumpărată de către autorităţi. În acest sens, el a reamintit faptul că în Primăria Generală a răscumpărat 5 hectare de spaţiu verde din Parcul Verdi cu aproximativ 50 de milioane de euro, chiar dacă zona respectivă figura în PUG ca fiind parc.

"Proprietarii aceştia, care deţin 40 de hectare, ar fi foarte fericiţi ca primăria să-i despăgubească şi în felul acesta, cu 40 de milioane pe 40 de hectare - nu cu 50 de milioane pe 50 de hectare - am putea să facem o trecere din Parcul Tineretului până în Lacul Văcăreşti - foarte frumoasă pentru oameni şi care va permite păstrarea unor culoare de zbor pentru păsări", a spus el.

PROTESTE de amploare, in Bucuresti, dupa anuntul lui Toader! Ce se intampla ACUM, in Piata Victoriei

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI