Bucureşti, oraşul înghiţit de capitalismul de tip nou

Bucureşti, oraşul înghiţit de capitalismul de tip nou

În cadrul campaniei "Oraşul de vis", www.evz.ro prezintă astăzi ultimul articol înainte de a dezvălui numele câştigătorului. Luni, vom afla care este oraşul de pe locul întâi în preferinţa românilor.

Bucureştenii sunt autorii unei istorii captivante. Li se alătură alte câteva zeci de mii de provinciali absorbiţi în oraşul care, mai ales prin poveştile lui, îşi merită numele de Capitală.

Însă, dacă ar fi să vobească despre Bucureşti - oraşul, nu capitala - mai toate poveştile s-ar opri la anii ’80. De aici, istoria metropolei de pe malul Dâmboviţei pare să se frângă brusc, printre betoane şi clădiri cu pretenţii mult prea occidentale pentru un oraş care preferă să aştearnă peste marmură carpete de iarmaroc. Un lucru e cert: Bucureştiul contemporan este mai puţin apreciat decât cel al anilor ’80, însă nu se compară cu Bucureştiul interbelic.

Emanciparea pe două roţi

"- Sînt Miţa Biciclista. Aşa mă poreclise porcul de Ranetti (poet şi publicist, părintele revistei "Furnica" - n.r.) prin fiţuicile lui. - Ştiu despre dvs. că aţi fost cea dintâi ciclistă a Bucureştilor. Aş fi bucuros dacă mi-aţi împărtăşi ceva din amintirile pe care le aveţi." Aşa suna, consemnat de Alexandru Predescu în cartea lui "Vremuri vechi bucureştene", începutul primului interviu pe care l-a acordat una dintre cele mai controversate femei din Capitală, pe vremea când oraşul se mai putea numi cu mândrie Micul Paris.

Poate că biografia unei femei frumoase şi frivole, pedalând, în premieră, pe străzile Capitalei, aplecată peste ghidonul de argint, ar interesa istoria romanţată a faptelor mărunte. Dar ea reflectă o epocă a Bucureştilor de altădată, în care unii luau viaţa în glumă, ca pe o joacă a destinului.

"Rămâi doar dacă îl iubeşti"

Ce îi nemulţumeşte acum pe bucureşteni la oraşul lor? În primul rând că este înghiţit de coloşii din metal şi beton. "Casa mea, de pe o stradă din centru, e printre puţinele rămase în picioare. Îmi amintesc de copilărie şi văd cum, dintr-o stradă micuţă, liniştită, cu multă verdeaţă şi căsuţe cochete, s-a transformat într-una urâtă, de blocuri", ne spune şi cântăreaţa Mirabela Dauer.

Ea rememorează cu drag verile copilăriei petrecute cu tatăl său pe aleile Cişmigiului şi spune că numai dragostea pentru oraş a ţinut-o departe de tentaţia de a se retrage, asemenea multora dintre artişti, într-un loc mai liniştit. "Îl iubesc pentru că e oraşul copilăriei mele, al tinereţii. Meseria puteam să mi-o fac şi de la Giurgiu, dar iubesc Bucureştiul pentru că aici e viaţa mea. Nu poţi să rămâi în acest oraş decât dacă îl iubeşti", explică artista.

"Sufocat în rama vechilor margini"

Tot despre pierderea valorilor şi metamorfoza clădirilor de patrimoniu intrate în posesia celor cu bani vorbeşte cu sarcasm şi istoricul Andrei Pippidi. Unul dintre exemplele oferite e locuinţa patronului echipei de fotbal Steaua Bucureşti. Situată pe Bulevardul Aviatorilor, fost I.V. Stalin, fost Regele Mihai I, fost Mareşal Antonescu, fost şoseaua Jianu, casa a fost cumpărată de "capitalistul de tip nou, mai necioplit şi mai prostovan" Gigi Becali.

Istoricul a sesizat de la început pericolul care planează asupra clădirii de patrimoniu, ameninţată să fie străpunsă simbolic de câte un crucifix sau vreo icoană ori, mai grav, să fie dotată abuziv cu termopane.

La rândul lui bucureştean, istoricul Pippidi formulează o concluzie amară cu privire la predilecţia pentru dezvoltare urbanistică haotică. "Bucureştii se sufocă în rama prea strâmtă a vechilor margini".

TENSIUNE

"Oraşul de vis", la final

Campania iniţiată de evz.ro pe 6 aprilie a prezentat o analiză minuţioasă a celor mai mari 15 oraşe din România. Evaluate după criterii care ţin de infrastructură, mediu, administraţie, cultură şi educaţie, dezvoltare economică, siguranţă şi sănătate, cele 15 oraşe au fost dezgolite de secrete. Au fost prezentate deopotrivă avantajele şi dezavantajele care derivă din statutul de locuitor, punctele forte şi cele slabe ale municipiilor.

Peste 70.000 de cititori www.evz.ro au votat oraşul preferat şi l-au evaluat după cum au considerat potrivit, cu note de la 1 la 10. În ultimele 16 săptămâni de campanie, topul a cunoscut răsturnări neaşteptate de situaţie, reveniţi în forţă şi surprize.

Luni, evz.ro va dezvălui numele celui care va câştiga titlul de "Oraş de vis", cu cel mai mare punctaj şi va prezenta top 15 al oraşelor din România.

Cine crezi că va câştiga campania?

Ne puteți urmări și pe Google News