Pentru că rata de infectare cu coronavirus crește de la zi la zi, Executivul se gândește să impună mai multe restricții pentru cei care nu s-au imunizat.
Membrii Executivului lucrează la un set de restricții pentru persoanele nevaccinate. Rata de infectare crește alarmant de la o zi la alta, iar Capitala și județul Ilfov au cel mai mare număr de îmbolnăviri.
Persoanele nevaccinate ar putea să fie supuse restricțiilor
Se ia în calcul ca persoanele nevaccinate să aibă acces restricționat în mall-uri, dar și în restaurante, teatre sau cinematografe. Este vorba despre dorința Executivului de a motiva oamenii să se vaccineze. Pe de-o parte se aduc în discuții stimulentele financiare, tichete de masă în valoare de 100 de lei, dar și tombola pregătită pentru luna octombrie.
Altfel, ministrul interimar de la Ministerul Sănătății continuă cu proiectul început de Ioana Mihăilă. Mai exact, un set de restricții pentru persoanele nevaccinate, care nu se testează sau care nu pot dovedi că au trecut prin boală, pentru care va fi interzis accesul în mall-uri, cinematografe teatre sau restaurante.
Accesul va fi doar pentru persoanele care vor putea prezenta certificatul verde care atestă faptul că persoana s-a vaccinat împotriva COVID-19 cu schema completă, s-a testat cu cel mult 24 de ore înainte sau a trecut prin boală în ultimele 180 de zile, după cum transmite Antena 3.
Rata de vaccinare a ajuns la 31% la nivel național, a anunțat coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. Calculul a fost făcut la populația eligibilă, în vârstă de peste 12 ani. Cei mai mulți oameni s-au vaccinat în București, unde rata de imunizare se apropie de 50%, dar sunt și două județe unde procentajul este sub 20%.
Procente scăzute în campania de imunizare
În București s-a vaccinat 49,4% din populația eligibilă. Capitala este urmată de județul Cluj, cu o rată de vaccinare de aproape 46%, județul Sibiu, cu 39%, Timiș – 36,3%, Constanța – 36,5% și Brașov – 36,3%. „Mai avem doar două județe, Giurgiu și Suceava, care au o rată de acoperire vaccinală sub 20%”, a afirmat Gheorghiță.
El a vorbit și despre rata de vaccinare pe categorii de vârstă, în condițiile în care până acum s-au vaccinat 5,28 milioane de români. Dintre aceștia 5,17 au schemă completă de vaccinare.
La grupa de vârstă 60-69 de ani, acoperirea vaccinală se apropie de 40%. Urmează grupa de vârstă 50-59 de ani, cu 38%, 70-79 de ani, cu 36,3% și peste 80 de ani, cu aproape 20%.
În grupa de vârstă 12-15 ani sunt 37.500 de persoane vaccinate cu cel puțin o doză, iar în grupa de vârstă 16-19 ani sunt peste 155.800 de persoane vaccinate, a spus Gheorghiță.