Bubuie scandalul în sănătate. Probleme grave cu vaccinurile gripale

Bubuie scandalul în sănătate. Probleme grave cu vaccinurile gripale

Președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, Sandra Alexiu, acuză faptul că medicii de familie din Capitală au primit prea puține doze de vaccinuri gripale deoarece direcția de sănătate publică a municipiului București (DSPMB) a solicitat un număr prea mic de doze.

Potrivit medicului Alexiu, DSPMB că este „stat în stat” și tratează medicii de familie ca pe niște „infractori”, iar până acum niciun ministru nu a reușit să ordoneze și să civilizeze activitatea instituției.

Potrivit asociației, cei circa o mie de medici de familie din Bucuresti solicită, de obicei, câteva sute de vaccinuri gripale fiecare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deși Capitala are o populație mult mai mare decât a unui județ, direcția de sănătate publică a municipiului București (DSPMB) a solicitat în acest an doar circa 90.000 de doze, în timp ce alte județe au solicitat și primesc un număr mult mai mare, potrivit medicului Sandra Alexiu, care a precizat că județul Constanța primește 160.000 de doze.

„De ce cere Bucureștiul mult mai puține? Se teme cineva că rămâne cu ele (…) sau poate nu au destule frigidere?” afirmă Sandra Alexiu.

„Cert e că avem colegi în țară care vaccinează deja sute de pacienți din listele lor, aflați în grupele de risc, în timp ce doctorii bucureșteni au primit în prima tranșă 10-15 și în a doua tranșă 10 – 30. Unde sunt celelalte!?!? O matematică simplă zice 90 de fiecare. Lăsând la o parte că unii au cerut 600, 700, 1.200 de doze”, a completat medicul.

Sandra Alexiu mai acuză că medicii de familie nu primesc cu prioritate, la fel ca medicii din spitale, dozele de vaccin pentru ei și asistente, “ci la coadă la sfârșit”, deși vaccinul achiziționat de minister a fost furnizat integral de firma producătoare.

„Acuz pe această cale funcționarea defectuoasă a DSPMB, care nu e în stare, prin 6 birouri de sector, să facă vreodată ordine în problema vaccinurilor”, a spus președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.

Sandra Alexiu mai afirmă că niciun ministru al Sănătății de până acum “nu a reușit, în ciuda numeroaselor sesizări pe care le-am făcut, să rezolve problema acestei instituții stat-în-stat pe care nimeni nu pare să reușească să o coordoneze, ordoneze, civilizeze”.

Pe lângă problema vaccinurilor, reprezentanții medicilor de familie din Capitală mai acuză că „li se solicită hârțoage inutile și redundante pe care oricum nu se uită nimeni”, că sunt „verificați ca niște infractori la raportări” și că nu sunt plătiți la timp.

„Avem colegi care încă nu au fost plătiți pentru vaccinurile efectuate în 2017”, a mai spus medicul Sandra Alexiu, potrivit 360medical.ro.