Băsescu către membrii Comisiei de la Veneţia: USL a comis "un lanţ de abuzuri"

Băsescu către membrii Comisiei de la Veneţia: USL a comis "un lanţ de abuzuri"

Preşedintele Traian Băsescu a primit, la Palatul Cotroceni, delegaţia Comisiei de la Veneţia, care se află la Bucureşti pentru a verifica dacă în Romania se respectă principiile statului de drept.

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus experţilor Comisiei de la Veneţia că instituţiile statului au demonstrat că rezistă la presiunile politice, punctând că Guvernul şi majoritatea parlamentară au făcut "un lanţ de abuzuri".

"Din câte ştiu, vi s-a cerut de către Comisia Europeană să faceţi această analiză referitoare la activitatea constituţională din România, din ultimele două luni, şi la felul în care instituţiile din România respectă Constituţia. Suntem la dispoziţia dvs pentru orice informaţie doriţi sau pentru orice fel de discuţie cu privire la evenimentele din România", a afirmat Băsescu, în debutul întrevederii de la Palatul Cotroceni. El şi-a exprimat speranţa că experţii Comisiei de la Veneţia vor avea parte de cooperarea tuturor instituţiilor statului.

"Prima concluzie este că, într-un fel sau altul, instituţiile române rezistă la presiunile politice. În cele din urmă, instituţiile din România au reuşit să stea în interiorul misiunii fiecăreia, fie că vorbim de Curtea Constituţională sau de procurorul general sau de DNA. Şi acesta este un motiv de satisfacţie pentru mine. Nu am fost surprins pentru că eu cunosc evoluţiile instituţiilor româneşti din ultimii opt ani. Pe de altă parte, concluzia mea este că în acest moment România are instituţii capabile să reziste presiunilor politice. Aceste evenimente ne-au dat oportunitatea să vedem această realitate, fie că este o surpriză pentru mulţi oameni sau că este o confirmare a faptului că România este un stat de drept, în care instituţiile pot acţiona în cazul în care au loc abuzuri politice", a explicat preşedintele.

El a mai afirmat că o parte a instituţiilor politice din România, cum ar fi guvernul şi majoritatea parlamentară, au comis un "lanţ de abuzuri", dând drept exemplu emiterea unor ordonanţe de urgenţă menite să blocheze capacitatea CCR de a reacţiona la "abuzurile constituţionale" care au fost decise în Parlament.

"Astfel de acţiuni s-au întâmplat în perioada dintre 3 - 6 iulie şi parte dintre ele au fost corectate mai târziu de către diferite instituţii ale statului, inclusiv de către Curtea Constituţională", a completat Băsescu. Experţii Comisiei de la Veneţia au spus că vizita la Bucureşti a fost bine pregătită de către autorităţile române, punctând că este o vizită cerută de secretarul general al Consiliului Europei. "În fapt, suntem aici mai mult ca să ascultăm şi suntem foarte interesaţi să aflăm care este analiza dvs cu privire la situaţia din România", a afirmat Thomas Markert, şeful Secretariatului Comisiei de la Veneţia. Prima întâlnire, cu membrii CCR Prima întâlnire a Comisiei a fost, de dimineaţă, cu membrii Curţii Constituţionale. Preşedintele Curţii, Augustin Zegrean, a declarat pentru România TV, că delegaţia este alcătuită din trei experţi în drept constituţional din Finlanda, Italia şi Polonia.  "Comisia nu a venit să modifice ce am făcut noi. Ei nu propun sancţiuni, ei propun soluţii dacă sunt probleme cu respectarea statului de drept", a spus Zegrean.

"Ne aşteptăm să facă un raport despre situaţia constituţională din România şi să dea nişte avize referitoare la ordonanţele de urgenţă care s-au adoptat cu restrângerea competenţelor Curţii şi în legătură cu ordonanţa referitoare la referendum", a declarat judecătoarea Iulia Motoc. Zgonea: Comisia "Se vede numai cu cei de pe partea cealaltă a baricadei" Nu este încă limpede când se vor întâlni membrii Comisiei cu reprezentanţii Piterii. Întrebat dacă are stabilită o întâlnire cu experţii Comisiei de la Veneţia, premierul Victor Ponta a răspuns: "Da, o să mă văd şi eu cu ei în cursul zilei de azi, o să mă uit în agendă şi vă spun, dar în mod sigur mă văd şi eu".Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, era însă de părere că acest lucru nu se va întâmpla şi a acuzat Comisia că se vede numai cu cei care sunt "pe partea cealaltă a baricadei".Întrebat dacă are o întâlnire stabilită cu Comisia de la Veneţia, Zgonea a răspuns: "Nu, mie nu mi-a solicitat. Am avut o discuţie când au fost ultima dată, cu preşedintele Comisei de la Veneţia, o discuţie care mie mi s-a părut de bun simţ, cu schimb de opinii corecte şi de o parte şi de alta"."Am înţeles că acuma se vede numai cu cei care sunt pe partea cealaltă a baricadei, cu fostul Avocat al Poporului, cu ceilalţi colegi ai noştri care au o opinie diferită vizavi de spiritul şi litera Constituţiei şi al democraţiei", a spus Zgonea, conform rtv.net.Zgonea a subliniat faptul că mesajul CC faţă de corectitudinea desfăşurării şi organizării referendumului şi faţă de legalitatea poroceselor derulate pe parcursul referendumului a fost foarte clar, el apreciind că, dacă CC semnala anumite nereguli, acestea ar fi fost incluse în hotărârea sa.

Ne puteți urmări și pe Google News