Brexit: UE și Marea Britanie s-au angajat să "nu îşi precupeţească eforturile" cu privire la Irlanda de Nord

Brexit: UE și Marea Britanie s-au angajat să "nu îşi precupeţească eforturile" cu privire la Irlanda de Nord Sursa: Arhiva EVZ

Uniunea Europeană și Marea Britanie au promis, joi, într-o declarație comună că "nu îşi vor precupeţi eforturile" pentru a găsi un compromis pentru a soluționa tensiunile post-Brexit din provincia britanică Irlanda de Nord.

După "discuții sincere, dar constructive" la Londra, vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, și ministrul britanic Michael Gove s-au angajat, potrivit acestui comunicat, să protejeze acordul de pace care a pus capăt celor 30 de ani de violențe în Ulster și să limiteze cât mai mult posibil consecințele Brexitului asupra "vieții de zi cu zi a comunităților atât din Irlanda, cât și din Irlanda de Nord".

Cei doi oficiali au promis, de asemenea, să convoace o nouă ședință a comitetului mixt dintre UE și Marea Britanie "până cel târziu pe 24 februarie".

Ieșind oficial din Uniunea Europeană la sfârșitul lunii ianuarie 2020, Regatul Unit a părăsit uniunea vamală europeană și piața unică în ianuarie 2021, la sfârșitul perioadei de tranziție Brexit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum a fost ocolit protocolul Brexit

Dar provincia Irlandei de Nord continuă să facă parte din aceasta, în condițiile protocolului specific negociat în acordul de divorț dintre Londra și Bruxelles, care introduce astfel controale asupra transportului de mărfuri care ajung în provincia britanică din Regatul Unit. Această soluție a fost adoptată pentru a evita întoarcerea infrastructurilor frontaliere între provincia britanică și Republica Irlanda, puncte de fricţiune în cele trei decenii sângeroase dintre unioniști și republicani care s-au încheiat în 1998.

Dar liderii unionişti, ataşaţi de menţinerea Irlandei de Nord sub coroana britanică, au cerut recent abandonarea acestui protocol, invocând lipsa de mărfuri provenite din Marea Britanie.

La sosirea sa la Londra, domnul Sefcovic indicase că Bruxelles-ul este "absolut hotărât" să aplice acordul post-Brexit pentru Irlanda de Nord, în ciuda unor cereri de reducere a condițiilor sau chiar abandonarea lor totală.

"UE va face tot posibilul pentru a proteja pacea în Irlanda de Nord, așa cum am făcut în ultimele decenii și în procesul Brexit", le-a declarat Sefcovic reporterilor, îndemnând Marea Britanie să își respecte "angajamentele" în implementarea protocolului din Irlanda de Nord care merge "în ambele sensuri".

UE și-a atras furia unioniștilor

"Respectând obiectivele protocolului, suntem gata să analizăm aceste probleme legate de demararea acestuia", a adăugat el, reamintind că UE a considerat "protocolul nu ca o problemă, ci ca o soluție".

În plus, Uniunea Europeană şi-a mai atras furia unioniștilor, amenințând săptămâna trecută că va folosi articolul 16 din protocol, ceea ce i-ar fi permis să ocolească anumite prevederi după o dispută cu Londra cu privire la aprovizionarea cu vaccin britanic împotriva Covid-19. În ciuda unei reviriment după acest pas greșit diplomatic, amenințarea a intensificat opoziția la protocolul nord-irlandez în provincie.

"Este dezamăgitor faptul că Comisia nu a recunoscut șocul și furia" pe care le-a provocat această amenințare în "comunitatea Irlandei de Nord", a declarat joi un purtător de cuvânt din Downing Street, care a solicitat "măsuri urgente" pentru restabilirea încrederii.

Traducerea: Rodezia Costea