Evenimentul Zilei > International > Brexit pe GRATIS: Marea Britanie poate IEȘI din UE fără să PLĂTEASCĂ un penny
Brexit pe GRATIS: Marea Britanie poate IEȘI din UE fără să PLĂTEASCĂ un penny

Brexit pe GRATIS: Marea Britanie poate IEȘI din UE fără să PLĂTEASCĂ un penny

Theresa May are și varianta unui Brexit fără fără să achite nimic, dacă Bruxelles-ul nu îi oferă un acord corect de ieșire din Uniune.

Institute for Economic Affairs (IEA) cu sediul la Londra susține că Marea Britanie poate și trebuie să refuze să achite o notă de plată pentru Brexit, dacă Bruxelles-ul refuză să accepte un acord corect.

Liderii europeni au afirmat că divorțul Londrei de UE ar costa circa 90 de miliarde de lire sterline (102 miliarde de euro).

Însă un raport publicat de IEA susține că, enunțând această cifră, UE a „mers prea departe”.

Julian Jessop, economistul șef al IEA, afirmă că limita maximă admisibilă pentru Marea Britanie este de 26 de miliarde de lire sterline (30 de miliarde de euro). Aceasta ar acoperi îndestulător angajamentele de plăți la bugetul UE și alte datorii, precum pensiile personalului.

Jessop declară:

„Negocierile pentru Brexit vor trebui să hotărască cât de mult va plăti Marea Britanie pentru a-și achita obligațiile financiare luate în perioada cât a fost membru. Mulți britanici ar zice că această cifră ar trebui să fie mai degrabă egală cu zero. Cu toate acestea, oficialii UE au afirmat că suma ar fi de peste 85 de miliarde de lire.”

Iar economistul șef a conchis:

„Un compromis între nivelul cel mai mare și cel mai mic ar fi acceptabil – o cifră în jurul a 26 de miliarde de lire – ar fi justificată. Dar dacă cele două părți nu ajung la un acord bun privind relațiile viitoare, Marea Britanie pot și trebuie să plece fără să plătească un penny.”