Brexit. Negocierile atârnă în cârligul de pescuit

Chiar dacă eforturile britanicilor și europenilor să ajungă la un acord post-Brexit au făcut unele progrese, persistă blocaje în special asupra subiectului hipersensibil al pescuitului, au declarat luni diplomații europeni.

Negociatorul Michel Barnier i-a informat pe aceștia cu privire la starea discuțiilor pe care Londra și UE au decis  duminică să le continue, de data aceasta fără a stabili un termen, în timp ce divorțul dintre fostul stat membru al Uniunii Europene și blocul comunitar  va fi definitiv la 1 ianuarie 2021.

Michel Barnier a declarat, luni, pe Twitter că este „responsabilitatea” UE să acorde discuțiilor  pentru un acord post-Brexit cu Londra „toate șansele de succes”.

„Următoarele zile sunt importante” dacă dorim ca un acord comercial între britanici și UE să fie în vigoare la 1 ianuarie 2021, a spus el, scrie Boursorama.

În timpul raportului adresat ambasadorilor, Michel Barnier a subliniat „unele progrese”, în special în ceea ce privesc condițiile de concurență loială, dar a menționat diferențe semnificative, în special în ceea ce privește pescuitul, o problemă crucială pentru unele state membre, potrivit surselor diplomatice.

În ceea ce privește pescuitul, „persistă dificultăți serioase” și „suntem încă foarte departe” de un compromis, potrivit diplomaților. Activitățile de pescuit sunt de multă vreme un generator de dispute între insulari și continentali.

Discuțiile s-au împiedicat de la început pe trei subiecte: accesul pescarilor europeni la apele britanice, modul de soluționare a disputelor în viitorul acord și condițiile pe care europenii le solicită britanicilor pentru a evita orice concurență neloială.

Ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, a estimat luni că britanicii vor fi „marii pierzători” din Brexit, care nu va amputa din bogăția națională a Franței decât  0,1 puncte procentuale în 2021.

În timp ce a acceptat continuarea discuțiilor, primul ministrul britanic Boris Johnson a repetat încă o dată, duminică, că scenariul unui „no deal”, în ciuda consecințelor sale grele, a rămas pentru el „cel mai probabil”.

Marea Britanie, care a părăsit oficial UE la 31 ianuarie, va abandona definitiv piața unică și uniunea vamală pe 31 decembrie.

Fără un acord comercial, schimburile Regatului Unit cu UE se vor desfășura sub singurele reguli ale Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), sinonim cu taxe vamale sau cote, cu riscul unui nou șoc pentru economiile deja slăbite de coronavirus.