Brexit. Merkel vrea să rupă pisica cu Londra

German Chancellor Angela Merkel and Britain's Prime Minister Boris Johnson walk to take their seat during a welcome ceremony with military honors for a meeting at the Chancellery in Berlin, Germany, Wednesday, Aug. 21, 2019. (AP Photo/Michael Sohn)

Cancelarul Germaniei a estimat, vineri, că viitoarele zile vor fi decisive în negocierile dintre Londra și Bruxelles cu privire la relația comercială post-Brexit.

Angela Merkel a făcut această declarație după o săptămână de negocieri, dar fără rezultate concrete, între blocul comunitar și Marea Britanie.

„Atâta timp cât negocierile continuă, sunt optimistă, dar nu pot anunța o ieșire la liman. Se va decide în zilele următoare”, a adăugat ea.

„Divergențe serioase” persistă cu Marea Britanie, a declarat negociatorul Uniunii Europene, Michel Barnier, după discuțiile de la Bruxelles”.

„Pentru a ajunge la un acord, aceste divergențe vor trebui depășite în următoarele săptămâni”, a spus Michel Barnier, într-un comunicat de presă, citând dosare complicate precum pescuitul, guvernanța viitorului acord și angajamentele de a garanta condiții de concurență echitabile între Marea Britanie și continentul european ca cele trei puncte fierbinți aflate încă în discuție.

Europenii au cerut vineri să „intensificarea” discuțiilor cu Marea Britanie, în ajunul unei videoconferințe cruciale între președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și premierul britanic Boris Johnson.

Cei doi lideri urmează să se întâlnească sâmbătă după-amiază pentru a face un bilanț al „negocierilor” și pentru a discuta „următorii pași”, au anunțat fiecare.

„Ar trebui să intensificăm negocierile. Merită să muncim din greu”, a spus Ursula von der Leyen după un summit european în care a făcut bilanțul situației cu liderii europeni. „Nu avem timp”, a insistat ea, fără să-și detalieze așteptările din partea premierului britanic.

Spectrul unui „no deal”

Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie, dar continuă să aplice normele blocului comunitar până pe 31 decembrie, o perioadă de tranziție în care Londra și Bruxelles speră să ajungă la un acord comercial care să le reglementeze viitoarea relație.

Fără un acord, o întrerupere bruscă a schimburilor comerciale ar zdruncina și mai mult economiile deja slăbite de noua pandemie de coronavirus.

Premierul britanic Boris Johnson a respins posibilitatea unei prelungiri a perioadei de tranziţie post-Brexit, care se încheie pe 31 decembrie, Regatul Unit continuând să aplice până atunci regulile UE. Dacă până la finalul acestei perioade nu se va încheia un acord privind viitoarea relaţie, legăturile economice dintre UE şi Regatul Unit vor fi guvernate de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), scrie Agerpres.