Brexit. Marea Britanie și UE, la ultima șansă pentru un acord

Negocierile se află într-o „etapă finală”, a anunţat un purtător de cuvânt al guvernului de la Londra, adăugând că partea britanică se aşteaptă ca acestea să continue zilnic.

Michel Barnier, negociatorul-şef al Uniunii Europene (UE), şi omologul său din Marea Britanie, David Frost, au reluat discuţiile în persoană, la Londra.

Cele două delegații fac eforturi pentru a depăși „divergenţele fundamentale” şi de a ajunge la un acord post-Brexit.

Un astfel de acord fundamental ar permite să se evite o situaţie dureroasă în care nu ar exista nicio înţelegere („no deal”) până la 31 decembrie, informează sâmbătă dpa şi Reuters, citate de Agerpres.

Lipsa unui acord post-Brexit ar însemna cel mai rău scenariu și o lovitură cu consecințe grele pentru economii, deja slăbite de pandemia Covid-19, potrivit specialiștilor.

Negociatorul Michel Barnier s-a deplasat la Londra vineri, pentru a continua negocierile după ce a stat în carantină, ca urmare a infectării unui membru al echipei sale cu noul tip de coronavirus.

„Unele divergenţe semnificative persist”, a informat diplomatul francez într-un tweet. Tot pe Twitter, David Frost a notat: „Pentru ca un acord să fie posibil este necesar ca suveranitatea Regatului Unit să fie pe deplin respectată”.

Principalele puncte de divergenţă rămân legate de solicitările UE privind menţinerea accesului pescarilor europeni în apele britanice, stabilirea unor norme care să prevină concurenţa neloială din partea companiilor britanice pe piaţa europeană şi crearea unui mecanism de soluţionare a diferendelor în cadrul viitorului acord.

Bruxelles şi Londra se află acum sub presiunea timpului pentru încheierea unui acord care să intre în vigoare de la 1 ianuarie, când Regatul Unit va înceta definitiv să aplice normele europene odată cu încheierea perioadei de tranziţie post-Brexit.

O lipsă a unui acord ar însemna aplicarea după această dată doar a regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) în relaţiile comerciale dintre dintre UE şi Regatul Unit.

Comentatorii apreciază că premierul de la Londra, Boris Johnson,  a crezut că Brexitul va fi floare la ureche și că excepționalismul britanic va proteja Regatul Britanic de coronavirus.

Și chiar dacă Londra și Bruxelles-ul nu mai au decât puțin timp pentru a elabora un tratat care să le reglementeze relațiile după încheierea perioadei de tranziție Brexit, Johnson continuă să se opintească în fața negocierilor.