Brexit. Franța se va opune unui acord care i-ar sacrifica pescarii

Negocierile dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană cu privire la un acord comercial post-Brexit sunt complexe, iar Franța se va opune oricărui pact pe care nu îl consideră bun, a declarat, marți, ministrul francez al afacerilor europene Clément Beaune.

„Când vine vorba de pescuit, nu există niciun motiv să cedăm presiunii britanice. Putem depune eforturi, dar nu sacrificăm pescuitul și pescarii”, a declarat Clement Beaune pentru postul de radio RMC, reiterând faptul că Franța va opune un veto oricărui acord pe care nu îl consideră bun.

De când Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană, în ianuarie, fiecare parte a îndemnat-o pe cealaltă să facă concesii pentru a debloca un acord comercial înainte de sfârșitul perioadei de tranziție a Marii Britanii pentru a părăsi blocul comunitar, la 31 decembrie, scrie Reuters.

O sursă guvernamentală la nivel înalt din Marea Britanie a declarat, luni, că există „toate șansele să nu se ajungă la un acord” cu UE iar oficialii UE au dat dovadă de același scepticism.

Întrebat dacă încă sunt şanse ca UE şi Londra să încheie un acord, Beaune a răspuns: „Nu vreau să recunosc un eșec al negocierilor. Cred că încă mai avem câteva zile de negocieri”.

Secretarul de stat francez Clément Beaune  a reiterat duminică că, în cazul unui acord „neconform” cu interesele Franței, în special pentru pescuit, Parisul își poate pune „veto-ul”.

În caz de „no deal”, „este mai bine să știm acum decât la Crăciun”, a declarat Beaune pentru Journal du Dimanche.

Accesul pescarilor europeni la apele britanice, un subiect hipersensibil pentru unele state membre, se numără printre cele trei puncte care blochează discuțiile unui acord post-Brexit, împreună cu modul de soluționare a litigiilor în viitorul acord și garanțiile cerute de UE în ceea ce privește concurența în schimbul accesului britanic fără cotă sau tarif pe marea piață a blocului comunitar.

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020, la câteva zile după semnarea Acordului de retragere care includea condiţiile despărţirii.

Ţara a intrat de atunci într-o perioadă de tranziţie, până la 31 decembrie, timp în care va continua să aplice regulile europene, scrie Agerpres.

Bruxellesul şi Londra profită de acest lucru pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relaţie, în special legătura comercială, cu speranţa că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021. În cazul absenţei unui asemenea acord, viitoarea relaţie comercială dintre UE şi Regatul Unit va fi guvernată de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.