SCANDAL în lumea scriitorilor! Nicolae Breban, despre Patapievici: Nu era un om prost, din păcate i s-a părut că este un fel de guru al culturii româneşti. A înjurat ca o haimana ordinară toată istoria acestui popor


După ce a afirmat în şedinţa la Academia Română, că Liiceanu și Patapievici ar merita ‘’împușcați’’, șeful ICR, Radu Boroianu, a anunțat oficial că se va despărți instituțional de Nicolae Breban. Patapievici şi Liiceanu susţin că în şedinţa respectivă doar poeta Ileana Mălăncioiu şi lingvistul Grigore Brâncuş ar fi reacţionat la afirmaţia şocantă.

"Oricât de luminaţi, despoţii nu pot fi acceptaţi ca ambasadori culturali"

"Din păcate, Academicianul Nicolae Breban a crezut de cuviinţă să răstălmăcească propunerea mea de a conduce onorific un consiliu consultativ, repet, consultativ, al Preşedintelui ICR, şi s-a închipuit instalat ca Despot al instituţiei. Oricât de luminaţi, despoţii nu pot fi acceptaţi ca ambasadori culturali. Oricât te-aş preţui, oricât m-aş fi opus şi altor excluderi aberante apărute din orgoliile altora şi citez excluderile lui Mihai Eminescu, Adrian Marino, Cezar Ivănescu, Augustin Buzura, Nicolae Breban şi Liviu Antonesei sau Corneliu Baba, şi chiar Horia Bernea, mă despart şi de atitudinea Domniei Tale. Şi de oricine care a ridicat sau va ridica sabia ca să reteze! Voi continua să cred în valoarea operei tale scriitoriceşti şi în special în informaţia ta enciclopedică, Nicolae Breban!", spune Radu Boroianu într-un text publicat pe site-ul ICR.

„Domnule academician, vreau şi eu să fiu împuşcat!“

După afirmaţia scandaloasă, numeroşi oameni de cultură exprimâdu-şi dezaprobare, Dacă Horia Roman Patapievici a declarat că aşteaptă explicaţii de la preşedintelui Academiei, cub cupola căruia s-au perorat asemenea ameninţări, Ionel Valentin Vlad, şi ale preşedintelui Secţiei de Filologie şi Literatură, Eugen Simion, Gabriel Liiceanu a adresat preşedintelui Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, o scrisoare deschisă, al cărei titlu este "Nu sunt de acord să fiu împuşcat". Într-o notă ironică spumoasă, Andrei Pleşu declară, pe blogul său de pe adevarul.ro, a scris „Domnule academician, vreau şi eu să fiu împuşcat!“.

„Aud că dl Nicolae Breban a cerut, într-o şedinţă de secţie a Academiei Române, ca domnii Patapievici şi Liiceanu să fie împuşcaţi pentru lipsă de patriotism. Îl rog pe dl. academician să mă adauge şi pe mine micului grup ce urmează a fi dus în faţa plutonului de execuţie. Mă simt nedreptăţit: nu cred că am făcut mai puţin rău culturii româneşti decît colegii mei. Lucrăm de o viaţă pentru subminarea valorilor naţionale, deşi, ca să păcălim lumea, ne-am prefăcut că le slujim", scrie Andrei Pleşu, pe blogul său de pe adevarul.ro, sub titlul "Petiţie. Doamnule academician, vreau să fiu şi eu împuşcat“.

O reacţie promptă a avut şi Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii. El atras atenţia, pe pagina sa de Facebook, că Academia Română trebuie să se delimiteze de scandaloasele declaraţii făcute de academicianul Nicolae Breban.

O diferență culturală, tranşată prin instigare la împușcare

Horia Roman Patapievici s-a declarat, la B1 TV, consternat de afirmațiile academicianului Nicolae Breban:

”Dacă tineți minte, în România Mare, erau publicate liste cu români care trebuiau să fie împușcați. Azi este vorba de o amenințare de tranșare a unui diferend cultural prin împușcare, ceea ce mi se pare destul de grav. Ceea ce a spus domnul Breban că nimeni nu a reacționat la scrierile mele sugerează că deplânge că nimeni nu a pus mâna pe pistol și să mă împuște. Eu nu zic că el vrea să mă împuște, dar există oameni cu probleme care s-ar putea simți încurajați. Este vorba de campania unor televiziuni care m-au tranformat într-un inamic public. Acele scrisori sunt o mărturie despre acea perioadă, nu reprezintă punctul meu științific. Mi se face un proces de intenție care este pur și simplu grotesc”, a fost răspunsul lui Patapievici la întrebarea dacă s-a simțit amenințat datorită carierei publice la ICR".

”Ceea ce mi se pare revoltător este că o diferență culturală în fond este tranșată de acamedicianul Nicolae Breben prin instigare la împușcare și consideră că în Polonia s-ar fi realizat deja. Prin urmare, este regretabil că nu există români care să fi pus capăt vieții mele”, a mai spuns Patapievici.

"Nu este vorba despre Nicolae Breban, ci de însăşi Academia Română"

În scrisoare deschisă, "Nu sunt de acord să fiu împuşcat, Gabriel Liiceanu îi atrage atenţia preşedintelui Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, că în acest caz nu este vorba despre Nicolae Breban, ci de însăşi Academia Română.

"Vă imaginaţi pesemne şi dumneavoastră, cum îmi imaginez şi eu, ce infern trebuie să fie în sufletul acestui om de-a ajuns să ceară, întru înseninarea lui, împuşcarea unor confraţi. Dar de ce? Şi unde? În ce cadru social? Prin decizia cărei instanţe? De către cine? De care echipă a morţii? Dar, cum spuneam, nu despre tainicele mişcări ale unui suflet înnegurat este vorba aici. Vă propun ca deocamdată să-l abandonăm pe-acesta propriei sale torturi. Nu de resortul Academiei ţine ostoirea enormei sale suferinţe. În schimb, se pare că, atunci când se întâmplă ca între zidurile Academiei să se ceară împuşcarea unui scriitor, în discuţie e Academia însăşi. Preşedintele Secţiei, dl Eugen Simion, nu s-a grăbit să sune la 112, nici să-l poftească pe vorbitor afară, nici să-l admonesteze, nici să ridice şedinţa, nici să ceară părerea colegilor aflaţi în sală despre scena la care erau martori. Dintre participanţi, am înţeles că doar doi membri – poeta Ileana Mălăncioiu şi lingvistul Grigore Brâncuş – s-au ridicat să spună că rostul Academiei nu este să propună execuţii sumare. Le mulţumesc amândurora. Se pare că academicianul Brâncuş, un respectabil domn trecut de 85 de ani, a plătit pe dată firescul intervenţei sale, fiind reprimandat golăneşte de către vorbitorul setos de sânge. Ceilalţi, înfricoşaţi (?!), au tăcut mâlc, făcându-se astfel complici cu cele petrecute sub ochii lor. Nimeni, în afara celor doi, n-a mai găsit de cuviinţă să semnaleze faptul că printre ei se rătăcise un personaj care îi compromitea pe toţi şi, odată cu ei, însuşi blazonul Academiei", afirmă Gabriel Liiceanu. Citeşte mai multe aici

"Liiceanu să-şi găsească alt subiect de propagandă"

Deşi Nicolae Breban nu şi-a negat spusele, academicianul Eugen Simion spune că este o minciună faptul că Nicolae Breban ar fi cerut moartea lui Horia-Roman Patapievici şi a lui Gabriel Liiceanu la o şedinţă a Secţiei de Filologie şi Literatură din Academia Română, precizând că Academia nu este implicată în niciun fel în această chestiune. Mai mult, Eugen Simion i-a recomandat lui Gabriel Liiceanu să îşi găsească alt subiect "de propagandă".

"Nici vorbă de aşa ceva. În Academia Română nu s-a discutat despre acest lucru. Este o chestie absolut mincinoasă. Domnul Breban a vorbit la televiziune, la Antena 3, a spus că, dacă cineva, un polonez ar fi spus ce a spus domnul Patapievici despre poporul român, probabil că l-ar fi împuşcat (polonezii, n.r.). Asta a fost ce am auzit eu la televizor. La Academie, el nu a vorbit despre acest lucru. A vorbit despre poziţia lui faţă de Institutul Cultural Român. Asta a fost. Propoziţia asta cu împuşcarea, asta este o minciună. Cine scrie chestia asta fabulează. Erau 15-16 oameni, membri ai Academiei care pot confirma, inclusiv un vicepreşedinte al Academiei. Nici vorbă de aşa ceva. Domnul Liiceanu să-şi găsească alt subiect pentru propaganda lui, dar Academia nu este implicată în niciun fel în această chestiune şi acuzaţia adusă domnului Breban cu privire la Academie este inexactă", a declarat Eugen Simion, pentru Mediafax.

El a precizat că, în şedinţa respectivă, academicianul Grigore Brâncuş a spus, referindu-se la ce s-a discutat recent într-o conferinţă de presă de la ICR, că "ar fi bine ca Academia Română să nu intre în această polemică joasă". "Asta a fost replica lui. Ceea ce, mă rog, a fost o replică de bun-simţ. Se referea la ce s-a discutat la ICR", a spus Eugen Simion. În ceea ce o priveşte pe poeta Ileana Mălăncioiu, Eugen Simion a spus că aceasta a avut "o mică polemică" în timpul şedinţei. "Dar nu cred că inventează ea că cineva a cerut moartea, că Breban a cerut moartea cuiva", a mai spus Simion.

"Academia Română nu este implicată şi nici nu va fi în acest lucru. Un membru al Academiei are dreptul să-şi spună o părere însă despre ce se petrece la ICR. În Academie, Nicolae Breban a făcut-o într-un mod civilizat şi oricum este un neadevăr chestiunea cu împuşcatul. Nici vorbă de aşa ceva", a concluzionat Eugen Simion.

Metafora ucigaşă

Nicolae Breban a declarat, pentru Mediafax, că a folosit într-o şedinţă la Academia Română o metaforă, poate nefericită, referitor la Horia-Roman Patapievici şi că a vrut să arate că dispreţuieşte atacurile la adresa neamului românesc. Nicolae Breban a precizat că nu s-a referit şi la Gabriel Liiceanu.

De asemenea, Nicolae Breban a catalogat ca fiind "folclor" ce se spune despre el. "Ăsta este un folclor. Eu am mai auzit tonul ăsta. La Academie am repetat doar pe scurt ce am spus la Antena 3 (într-o emisiune, n.r.), dar asta cu împuşcatul este o variantă din ce am spus (…) am spus că, dacă omul ăsta, Patapievici, ar fi fost în Polonia şi ar fi murdărit şi înjurat istoria poloneză, probabil că polonezii l-ar fi împuşcat, nu eu. A fost o metaforă, poate nefericită, dar arăta faptul că eu dispreţuiesc atacurile la adresa neamului românesc şi a istoriei acestui neam. Vroiam să spun că probabil polonezii ar fi reacţionat foarte dur. Asta vroiam să spun. Pe când în România nu a reacţionat nimeni. Dispreţuiesc pe cei care atacă istoria şi limba românească. Asta e tot ce am spus. N-am spus nimic de Liiceanu", a declarat Nicolae Breban.