Breaking News. Este cea mai proastă veste despre pensii. Uitați de alegeri! OECD o spune clar

Breaking News. Este cea mai proastă veste despre pensii. Uitați de alegeri! OECD o spune clar

Criza provocată de noul coronavirus în economie și pe piața muncii va pune o presiune foarte mare asupra finanțării fondurilor de pensii.

Şocul economic şi de pe piaţa muncii, provocat de criza COVID-19, creşte presiunea asupra finanţării pensiilor, avertizează Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD). Reprezentanții organizației reamintesc faptul că acestea sunt deja sub tensiune din cauza tendinţelor de fond, precum îmbătrânirea populaţiei, relatează agenţia EFE.

„COVID-19 a provocat o puternică perturbare pe piaţa muncii, cu efecte în cascadă asupra economiilor pentru pensionare şi asupra pensiilor”, se arată într-un raport publicat de OECD şi dedicate, în mare parte, sistemelor de finanţare.

În document se arată că actuala criză sanitară şi economică sporește riscurile de prelungire și acutizare a problemelor determinate de un număr de proaspăt pensionaţi ale căror pensii trebuie finanţate de generaţiile tinere mai puţin numeroase care intră pe piaţa muncii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai mult, din cauza dificultăților întâmpinate în găsirea și menținerea unui loc de muncă sau a salariului redus care se plătește pentru anumite joburi, mulți vor fi incapabili să facă suficiente economii pentru pensie. Pe de altă parte, noua datorie acumulată de către state pentru a face faţă recesiunii prin ajutoare masive pentru companii sau angajaţi va pune presiune asupra finanţării pensiilor, care deja sunt sub tensiune din cauza schimbărilor demografice.

Cum vor fi afectate pensiile

Pablo Antolin, şeful echipei care a coordonat studiul, a explicat pentru EFE că, în ceea ce priveşte „pensiile prin contribuţii, COVID va avea un impact foarte puternic, dar acesta va fi pentru mâine, nu pentru azi”.

În cazul sistemelor prin capitalizare, impactul crizei va fi mai rapid din cauza puternicelor fluctuaţii de pe pieţele financiare, în care sunt investite în mare măsură economiile pentru pensii. În cazul acestor economii, prima recomandare în contextul actual, subliniază Antolin, este să nu se contabilizeze pierderile, pentru că trebuie să se ţină cont de faptul că pieţele se caracterizează de multe ori tocmai prin aceste variaţii.

Potrivit acestuia dovada că lucrurile stau așa este faptul că în primul trimestru al acestui an activele fondurilor de pensii s-au depreciat cu 10% în OECD din cauza, în special, a evoluţiei pieţelor financiare şi au ajuns de la 49.200 miliarde dolari, la finele lui 2019, la 44.300 miliarde la sfârşitul lui martie. Însă, la finele celui de-al treilea trimestru, recuperarea a făcut să se ajungă la nivelurile de dinainte de criză.

O altă recomandare, conform documentului OECD, este aceea ca autoritățile să nu permită recuperarea anticipate a economiilor depozitate pentru pensii decât în circumstanţe excepţionale. În caz contrar, dacă aceste economii vor fi retrase acum, pentru a acoperi nevoile imediate, vor fi puse în pericol pensile viitoare.