Evenimentul Zilei > International > Breaking News. Două rachete lansate în toiul nopții de Coreea de Nord. Primele reacții
Breaking News. Două rachete lansate în toiul nopții de Coreea de Nord. Primele reacții

Breaking News. Două rachete lansate în toiul nopții de Coreea de Nord. Primele reacții

Joi, Coreea de Nord a lansat două proiectile în mare, au anunțat autoritățile din Coreea de Sud şi Japonia.

Pentru moment, șeful de stat-major sud-coreean (JCS) nu a oferit detalii despre ce tip de rachete au fost lansate. Acesta a mai precizat că este în curs o analiză la nivelul autorităţilor de informaţii sud-coreene şi americane.

„Armata noastră păstrează o poziţie fermă de pregătire sub o strânsă coordonare Coreea de Sud-SUA cu monitorizare şi securitate sporite”, a declarat JCS, conform informaţiilor transmise de agenţia de ştiri sud-coreeană Yonhap.

Pe de altă parte, premierul japonez Yoshihide Suga a declarat că cele două proiectile lansate de Phenian joi dimineaţa sunt rachete balistice.

Suga a declarat că Japonia „protestează serios după ce Coreea de Nord a lansat cele două rachete în Marea Japoniei” şi că „Tokyo condamnă cu tărie acest act”.

„Lansarea ameninţă pacea şi stabilitatea ţării noastre şi a regiunii şi a constituit o încălcare clară a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU”, a declarat Suga.

Ministerul japonez al apărării a declarat că primul proiectul a fost lansat la 22:06 GMT, iar al doilea cu puţin înainte de 22:30 GMT. Este a doua oară când Phenianul lansează rachete în ultima săptămână.

Duminică, Coreea de Nord a lansat două rachete de croazieră în largul coastei sale de vest, a raportat miercuri Yonhap. Lansările de duminică au avut loc după exerciţiile militare comune desfăşurate de Coreea de Sud şi SUA timp de nouă zile, care nu au inclus antrenamente pe teren, încheiate săptămâna trecută, joi.

Rezoluţii ONU interzic regimului nord-coreean testarea rachetelor balistice. Coreea de Nord a fost supusă unor sancţiuni internaţionale dure, menite să descurajeze continuarea dezvoltării de rachete care pot fi echipate cu focoase nucleare.

CITEȘTE ȘI UE îşi înăspreşte controlul asupra exporturilor de vaccinuri

CITEȘTE ȘI Putin, președinte până în 2036? Deputaţii ruşi autorizează încă două mandate

CITEȘTE ȘI Reactoarele nucleare portabile pe câmpul de luptă, cel mai bizar proiect al Pentagonului