UE îşi înăspreşte controlul asupra exporturilor de vaccinuri

UE îşi înăspreşte controlul asupra exporturilor de vaccinurisursa foto. EVZ

Comisia Europeană a anunţat, miercuri, întărirea controlului asupra exporturilor de vaccinuri contra Covid-19 pentru a ameliora aprovizionarea celor 27. În vizorul ei: laboratorul AstraZeneca, care nu şi-a respectat angajamentele de livrare.

Comisia Europeană a adoptat, miercuri, 24 martie, o înăsprire a controlului exporturilor de vaccinuri anti-Covid fabricate pe teritoriul ei pentru a face presiuni asupra AstraZeneca şi a Regatului Unit pentru un acces echitabil la preţioasele flacoane.

În vreme ce UE "continuă să exporte volume importante spre ţări" care produc propriile lor vaccinuri, în care vaccinarea este mai avansată, "am adoptat două ajustări la mecanismul actual" pentru "a rezolva aceste dezechilibre", a declarat vicepreşedintele executivului european, Valdis Dombrovskis.

Proiectul de modificare a regulamentului, consultat marţi de AFP, constată că anumite ţări blochează exporturile de doze spre UE "fie prin lege, fie prin aranjamente contractuale sau de alt fel încheiate cu fabricanţii de vaccinuri".

Summit al celor 27, joi

Decizia are drept obiectiv să sporească aprovizionarea UE cu vaccinuri şi se va afla pe agendă joi, la summitul prin videoconferinţă al celor 27, în situaţia în care continentul se confruntă cu al treilea val al pandemiei de Covid-19.

Comisia intenţionează să înăsprească condiţiile de export al dozelor spre ţări care produc ele însele vaccinuri anti-Covid - o măsură ce ţinteşte Regatul Unit - dar şi spre cele ale căror populaţii sunt deja vaccinate în mare măsură.

UE a exportat circa 10 milioane de doze, din toate vaccinurile, spre Regatul Unit, între 1 februarie şi mijlocul lui martie, dar invers, ea nu a primit nicio doză produsă pe teritoriul britanic - în situaţia în care contractul semnat de AstraZeneca prevedea livrarea de doze produse în două uzine din Regatul Unit.

Preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a ameninţat sâmbătă că va bloca exporturile AstraZeneca dacă UE nu va primi mai întâi cantităţile promise: laboratorul suedezo-britanic intenţionează să livreze către UE în trimestrul al doilea 70 de milioane de doze, faţă de 180 de  milioane prevăzute în contract.

Discuţii între Bruxelles şi Londra

Această ameninţare a alimentat teama de măsuri de retorsiune care ar frâna producţia de vaccinuri în detrimentul tuturor, lanţurile de aprovizionare fiind construite la scară internaţională.

"În această ţară, nu credem în blocarea de vaccinuri sau componente de vaccinuri, oricare ar fi acestea", a reacţionat prim-ministrul britanic, Boris Johnson, într-o conferinţă de presă. "Nu este o cale pe care visează ţara să se angajeze şi sunt încurajat de unele lucruri pe care le-am auzit pe continent care merg în aceeaşi direcţie", a adăugat el.

Discuţii intense sunt în desfăşurare între Bruxelles şi Londra pentru a se ajunge la un compromis, în special pe debuşeele unei uzine care produce vaccin AstraZeneca în Ţările de Jos.

Mai puţine scutiri

Bruxellesul a instituit la sfarşitul lui ianuarie un mecanism care obligă, înaintea oricărui export de vaccinuri în afara UE de către un laborator, să se obţină aprobarea statului membru respectiv. Această decizie trebuie apoi confirmată de Comisie. În şapte săptămâni, doar o cerere de export (a AstraZeneca spre Australia) a fost blocată.

Dispozitivul revizuit va urmări de asemenea să se evite ca o întreprindere să "ocolească" o interdicţie, tranzitând printr-o altă ţară dozele blocate de UE, a precizat o sursă europeană. Proiectul de text al Comisiei prevede să se suspende lista ţărilor la care se referă scutirile, în afara câtorva mici state precum San Marino, Andora şi Insulele Feroe.

"Nu este vorba de o interdicţie" fără discriminare, a insistat această sursă, în vreme ce Irlanda, printre alte ţări, şi-a exprimat opoziţia la orice "blocare" completă a exporturilor. Belgia şi Ţările de Jos au făcut apel la prudenţă, în timp ce Franţa şi Germania au susţinut puternic înăsprirea controlului.

Eficacitatea vaccinului AstraZeneca, analizată în Statele Unite.

Laboratorul AstraZeneca este cu atât mai mult sub presiune cu cât o agenţie americană a pus la îndoială, marţi, eficacitatea revendicată pentru vaccinul ei în timpul testelor clinice în Statele Unite. Potrivit Institutului naţional pentru boli infecţioase şi alergii, care supervizează testele clinice ale vaccinurilor, grupul suedezo-britanic s-ar putea să fi utilizat date "învechite" şi asta se poate "să fi dus la o evaluare incompletă a eficacităţii" vaccinului.

AstraZeneca, presat de institut să "facă publice cât mai repede" datele "cele mai exacte, cele mai recente şi cele mai eficace posibil", a răspuns că va furniza reglementatorului american în 48 de ore date recente.

Acest laborator şi-a apărat luni vaccinul, de care s-au îndoit o bună parte dintre europeni şi care nu este încă aprobat în Statele Unite, afirmând că este eficace în proporţie de 80% contra Covid-19 la persoanele în vârstă şi nu creşte riscul de a face cheaguri de sânge, după teste clinice de faza III făcute în Statele Unite pe 32.449 de participanţi. Pentru aceste rezultate, a precizat că a folosit date anterioare datei de 17 februarie.

Comisia Europeană introduce o clauză "anti Marea Britanie" pentru exportul de vaccinuri

"UE are un portofoliu excelent de vaccinuri diferite și am asigurat doze mai mult decât suficiente pentru întreaga populație. Dar trebuie să garantăm aprovizionarea în timp util și suficientă a cetățenilor UE. Fiecare zi contează", a spus vicepreședintele Comisiei Europene, Vladis Dombrovskis, lansând un nou mesaj privind exportul de vaccinuri împotriva coronavirusului. Comisia a înăsprit controalele asupra acestor exporturi și a introdus componentele "reciprocității" și "proporționalității".

Cum funcționează acestea? Deși nu spun acest lucru în mod direct, sunt clauze "anti Regatul Unit", deoarece experții naționali și comunitari vor analiza, înainte de a autoriza un export, dacă țara de destinație pune obstacole în calea producerii de vaccinuri sau a oricăreia dintre componentele acestora, fie cu "măsuri legale sau alte mijloace". În mod similar, proporționalitatea se referă la faptul dacă țara gazdă se află într-o situație epidemiologică mai bună sau mai rea decât UE și dacă are sau nu acces la suficiente vaccinuri.

Reprezentanții Comisiei precizează că ceea ce a fost prezentat miercuri "nu este o interdicție de export". Întrebați despre ce țări vor fi afectate cel mai mult de noile lor criterii, ei răspund că "niciuna în special", dar amintesc că, în timp ce Regatul Unit a primit 10 milioane de doze de vaccinuri de la UE, Uniunea nu a primit niciunul din Marea Britanie. Dombrovskis reiterează că este vorba de "reciprocitate, solidaritate și responsabilitate globală".

"UE își menține angajamentul față de solidaritatea internațională și, prin urmare, va continua să excludă din acest regim aprovizionarea cu vaccinuri pentru ajutor umanitar sau destinate celor 92 de țări cu venituri mici și medii enumerate pe lista COVAX Advance Market Angagementments", clarifică Executivul comunitar.

De la înființarea acestui mecanism, au fost acordate 380 de cereri de export către 33 de destinații diferite pentru un total de aproximativ 43 de milioane de doze. O singură cerere de export nu a fost acordată. Principalele destinații de export sunt Regatul Unit (cu aproximativ 10,9 milioane de doze), Canada (6,6 milioane), Japonia (5,4 milioane), Mexic (4,4 milioane), Arabia Saudită (1,5 milioane), Singapore (1,5 milioane), Chile (1,5 milioane), Hong Kong (1,3 milioane), Coreea (1 milion) și Australia (1 milion).

Acest pas înainte al Comisiei vine după ce a izbucnit o altă controversă cu AstraZeneca. Compania farmaceutică a ascuns în jur de 30 de milioane de vaccinuri într-un depozit din Italia, vaccinuri care ar fi trebuit să fie trimise în Regatul Unit, deși guvernul italian a comentat ulterior că destinația lor era Belgia. Fabrica, situată lângă Roma, a acumulat toate dozele, descoperite în timpul unei anchete a Comisiei Europene. De fapt, o parte dintre ele ar fi fost produse de compania Halix din Olanda.

Potrivit ziarului italian "La Stampa", aceste doze sunt aproape duble față de cele pe care AstraZeneca le-a livrat până în prezent Uniunii Europene, iar calculele Regatului Unit au fost făcute după primirea acestora pentru a asigura a doua doză de vaccin pentru aproximativ 15 milioane de persoane. Trebuie amintit că guvernul britanic a accelerat vaccinarea, deoarece acordă prioritate primei doze.

La rândul său, fabrica olandeză nu are aprobarea EMA pentru a furniza vaccinurile în Uniunea Europeană. Dar are autorizație de la Londra pentru utilizare în Marea Britanie. Desigur, autorizația din partea Agenției Europene pentru Medicamente urmează să fie acordată în curând, iar Comisia Europeană a suspectat că AstraZeneca nu a furnizat suficiente informații despre fabrică tocmai pentru a favoriza livrările către britanici.