Evenimentul Zilei > International > Putin, președinte până în 2036? Deputaţii ruşi autorizează încă două mandate
Putin, președinte până în 2036? Deputaţii ruşi autorizează încă două mandate

Putin, președinte până în 2036? Deputaţii ruşi autorizează încă două mandate

Deputaţii ruşi au adoptat miercuri o lege care îi dă lui Vladimir Putin dreptul să candideze pentru două noi mandate prezidenţiale, deschizând calea potenţialei sale rămâneri la Kremlin până în 2036.

Această lege concepută pentru a pune „legislaţia electorală în conformitate cu noile norme ale Constituţiei”, potrivit site-ului camerei superioare a Parlementului rus, ca urmare a referendumului cnstituţional din vara 2020.

Un amendament controversat autorizează rămânerea preşedintelui de 68 de ani la putere, în situaţia în care el ar fi trebuit, teoretic, să se retragă la sfârşitul actualului mandat în 2024.

Limita celor două mandate consecutive va exista în continuare, dar „această restricţie nu se aplică celor care ocupau postul de şef al statului înaintea intrării în vigoare a amendamentelor la Constituţie”, spune textul votat de deputaţi, punând practic pe zero numărătoarea pentru Vladimir Putin.

vladimir putin - 2021

Ajuns la putere în 2.000, dl Putin s-a retras la sfarşitul celui de-al doilea mandat al său, în 2008, instalându-l la Kremlin pe prim-ministrul său, Dmitri Medvedev. După o pauză de patru ani, el a fost reales preşedinte în 2012.

Revizuirea votată în vara 2020 introduce în Constituţie şi principii conservatoare dragi preşedintelui – credinţa în Dumnezeu, căsătoria doar pentru heterosexuali, învăţământul patriotic -, ca şi garanţii sociale, ca indexarea pensiilor.

Întins pe o săptămană din cauza pandemiei de coronavirus, votul, al cărui rezultat nu era deloc îndoielnic, s-a încheiat oficial cu o victorie a „da”-ului cu 77,92% şi o participare de 65%, potrivit cifrelor oficiale.

Opozantul Alexei Navalnîi a calificat această consultare drept „minciună uriaşă’ şi ONG-ul Golos, specializat în observarea alegerilor, a denunţat un atentat „fără precedent” la suveraniutatea poporului rus.

Traducere: Rador