Brânza românească ar putea fi certificată la nivel mondial

Brânza românească ar putea fi certificată la nivel mondial Telemeaua de Ibănești, un produs autentic românesc. Sursa Foto- Facebook, Mirdatod Ibăneşti

Brânzeturile românești sunt cunoscute pe mapamond ca fiind cele mai delicioase din Europa de Est, dar Telemeaua de Ibănești ar putea fi certificată la nivel mondial în vara acestui an.

Brânza românească ar putea fi certificată la nivel mondial. Produsele tradiționale au pus România în topul „Atlasul Gustului”, fiind alese de peste 40.000 de experți culinari. Au fost degustate varza a la Cluj, mititeii, mămăliga sau ciorba de pește din Dobrogea, însă brânzeturile noastre sunt în competiție directă cu cele din bucătăria franțuzească.

Telemeaua de Ibănești, produsă în Valea Gurghiului, va fi certificată la nivel mondial.  Demersurile deja au început.

Comisia Mondială va veni în inspecție la Ibănești  pentru a gusta celebra Telemea de Ibănești.  Producătorii spun că ceea ce o face foarte delicioasă este calitatea laptelui obținut în comunele Ibăneşti, Hodac şi Gurghiu. Este o saramură cu apă dintr-o fântână din Orșova.

Ne puteți urmări și pe Google News

Brânza românească ar putea pune România pe hartă

România nu are încă niciun produs certificat la nivel internațional. Telemeaua de Ibănești ar putea fi primul candidat.

„Urmează să ne certificăm la nivel mondial cu telemeaua de Ibăneşti. Aşteptăm să vină cei de la Comisia Mondială, din Canada, împreună cu DG AGRI şi DG SANTE, care să reactualizeze caietul de sarcini cu realitatea din teren. Şi ne dorim ca pe viitor, în decursul lunii august-septembrie, să fim certificaţi mondial cu Telemeaua de Ibăneşti. Nu mai există nicio certificare la nivel mondial din România. Pe lângă lapte, mai există şi tradiţia din zonă, oamenii din zonă făceau brânză iarna (când tăiau şi porcul), făceau şi o brânză, iar carnea de porc şi brânza respectivă o puneau în recipiente care le ţineau până vara. Erau conservate cu saramură dintr-un sat din comuna Gurghiu, satul Orşova, unde noi am concesionat această fântână (…) Şi prin diferite analize de laborator la Comisia Europeană, când am început caietul de sarcini, am depistat ce nu ştiam noi, că această saramură are o cantitate de calciu şi magneziu mai mare, care are o amprentă importantă în produsul finit”, a precizat Nicu Bumb pentru Agerpres.

Nicu Bumb este directorul unei fabrici de brânzeturi care produce Telemeaua de Ibănești.

El a participat la competiția „Chefi la Cuțite” (Antena 1) în septembrie 2023, unde a servit un preparat de mămăligă cu Telemeaua de Ibănești rasă deasupra. Chef Sorin Bontea și Chef Florin Dumitrescu au fost încântați de gust.

 

 

 

Telemeaua de Sibiu, un alt produs recunoscut la nivel mondial

Telemeaua de Sibiu  este în mod oficial un produs cu indicaţie geografică protejată din toamna 2019, ceea ce înseamnă că este comercializat și la nivelul spațiului comunitar european.

Pentru cumpărători, reprezintă o garanție că brânza vândută sub această denumire este un produs original. Ionuţ Diaconeasa, consilier în cadrul Ministerului Agriculturii de atunci, a dat asigurări la Radio România Actualități că piața Uniunii Europene este suficient de mare și pentru telemeaua de Sibiu.

La momentul actual, cei 10 producători au capacitatea de a livra aproximativ 25 de tone de telemea de Sibiu, dar planurile lor prevăd o mărire treptată a volumului de brânză vândută. Acum, un nou produs românesc intră în Atlasul gustului și urmează să fie certificat în vara acestui an, potrivit Fanatik.