Brad Pitt a dezvăluit că suferă de o boală complicată: „De aceea stau acasă”
- Iulia Moraru
- 7 iulie 2022, 22:25
Brad Pitt a dezvăluit că ar putea avea prosopagnozie, o boală care îi afectează capacitatea de a recunoaște fizionomiile oamenilor. Actorul s-a chinuit ani de zile să recunoască fețele oamenilor.
Actorul Brad Pitt a spus într-un interviu pentru revista GQ că are prosopagnozie, o tulburare neurologică rară denumită în mod obișnuit orbirea feței. În vârstă de 58 de ani, Pitt nu a fost niciodată diagnosticat oficial cu această afecțiune, însă acesta a afirmat că s-a chinuit ani de zile pentru a recunoaște fețele oamenilor.
În 2013, acesta a explicat revistei americane Esquire că incapacitatea sa de a recunoaște fețele oamenilor a devenit atât de gravă încât a vrut adesea să se izoleze. „De aceea stau acasă”, a spus el.
Acum, celebrul actor a revenit cu detalii: „Nimeni nu mă crede! Vreau să întâlnesc o altă persoană cu această boală”. Pitt a mai spus că vrea să își amintească oamenii pe care îi întâlnește și se teme că lupta sa a dat oamenilor impresia că este distant.
Care sunt simptomele prosopagnoziei?
Afecțiunea nu este legată de pierderea memoriei, tulburări de vedere sau dificultăți de învățare, potrivit Institutului Național de Tulburări Neurologice și AVC. Nu este același lucru cu uitarea sau dificultatea ocazională de a găsi cuvântul potrivit.
Boala reprezintă doar orbirea feței, nu daltonism sau deficiență vizuală generală, a spus doctorul Borna Bonakdarpour, neurolog comportamental la Northwestern Medicine, citat de știrileprotv.
Persoanele diagnosticate cu această afecțiune pot avea dificultăți în a recunoaște o față familiară, cum ar fi un prieten sau un membru al familiei, în timp ce alții ar putea să nu fie capabili să-și identifice propria reflexie. Este posibil ca unii oameni să nu poată face diferența între fețe și obiecte.
Boala cu care te poți naște sau pe care o poți dobândi
Persoanele cu prosopagnozie tind să se încadreze în două categorii: cei care se nasc cu această afecțiune și cei care o dobândesc mai târziu în viață.
Cercetările sugerează că prosopagnozia congenitală este mai puțin frecventă, deși estimările arată că până la unul din 50 de oameni se poate lupta cu o formă a afecțiunii pe toată durata vieții.
Persoanele care dobândesc prosopagnozie mai târziu în viață, prin contrast, pot avea leziuni la nivelul creierului ca urmare a unei leziuni la cap sau a unei traume. De asemenea, oamenii pot dobândi această afecțiune după un accident vascular cerebral sau pe măsură ce dezvoltă boala Alzheimer, a spus Bonakdarpour.
Brad Pitt nu va ajunge la un diagnostic oficial
Mulți oameni cu această afecțiune, cum ar fi Brad Pitt, nu vor ajunge la un diagnostic oficial. „Multe dintre provocările pe care le descrie Pitt, problemele pe care le are, nu sunt atipice pentru cei care se confruntă cu asta”, a specificat doctorul Andrey Stojic, director de neurologie generală la Clinica Cleveland.