Laszlo Borbely consideră că în cazul ninsorilor autorităţile locale ar fi trebuit „să intervină cu utilajele şi să nu aştepte până când vine de la Bucureşti sau din altă parte intervenţia”.
Ministrul Mediului crede că ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni „nu este ceva specific României”.
„Dacă vă uitaţi la alte ţări, a fost şi în Austria. Ştiu pe un cunoscut care a fost în Austria şi practic două zile nu i-au lăsat să circule, au fost oprite autostrăzile, a fost oprită circulaţia, deci nu este ceva specific României. În acele zone care au fost izolate, acolo trebuia intervenit mai prompt din partea primarilor, din partea autorităţilor locale, pentru că nu poţi să aştepţi neapărat să vină un utilaj de la Bucureşti. Nu e o situaţie care nu s-a mai întâmplat, vor mai fi zăpezi şi trebuie luate măsuri, fiecare conform responsabilităţilor pe care le are”, afirmă Laszlo Borbely.
Ministrul a explicat că ANM este o instituţie care, de-a lungul anilor, a demonstrat că a avertizat totdeauna din timp şi previzionările ei s-au adeverit.
„E o instituţie care nu numai că e profesionistă, dar de-a lungul anilor a demonstrat că a avertizat totdeauna din timp şi previzionările ei s-au adeverit. Restul nu este problema ANM-ului. Eu dacă decretez Cod portocaliu într-un judeţ, asta nu înseamnă că nu poţi intra pe nici un drum. Trebuie acolo, local, analizat, cât timp viscoleşte foarte mult sau, ştiu eu, nu poţi intra, într-adevăr te opreşti, dar după aceea sau pe unele drumuri unde se poate, acolo intri cu utilajele. Deci ei trebuie să analizeze, nu să stea până e Cod portocaliu şi să nu intre pe nici un drum”, mai spune Borbely.
Boagiu nu a fost mulțumită ANM
Pe de altă parte, fostul ministru al Transporturilor, Anca Boagiu, declara, pe 10 februarie,  că „ceea ce n-a fost chiar în regulă, a fost timing-ul în care noi am primit avertizările, care au fost fără preaviz. Nu se face nimeni vinovat. Ne uităm la vreme și vedem cantitatea de zăpadă și vântul puternic care au afectat țara”.
Tot în acea zi, directorul Administrației Naționale de Meterologie, Ion Sandu, a declarat, pentru EVZ, că nu îl interesează ce a spus ministrul Transporturilor. „Nu mă interesează ce a spus Anca Boagiu. O să dăm un comunicat de presă”, a mai spus Sandu. După, acesta a închis telefonul.
Acum aproximativ trei săptămâni, când au început ninsorile, fostul ministru de Interne, Traian Igaș, a declarat, pentru EVZ, că ”s-a anticipat că vor fi nămeți mai mari ca în 1954”. Declarația sa a fost amplu dezbătută în mass-media, iar ministrul a primit o muștruluială zdravănă în cadrul comandamentelor de iarnă ce au urmat, din parte fostului premier, Emil Boc, din cauză că a declarat așa ceva. Se punea chiar problema demiterii ministrului de Interne. Cel mai mult au avut de suferit, din cauza condițiilor meteo, oamenii din județul Vrancea și Buzău.
Citiți și:

  • Viața printre NĂMEȚI. VEZI cum arată satele izolate de viscol din județul Buzău | FOTOREPORTAJ 
  • BILANȚ: 255 de localități, izolate la din cauza nămeților
  • Speculanţii zăpezii: afaceri de zeci de milioane de lei
  • CNADNR a cerut Curţii de Conturi să verifice contractele de întreţinere a drumurilor
  • STARE DE URGENŢĂ PENTRU PUŞCULIŢA BARONILOR: Capcanele în care trebuia să cadă Traian Băsescu