Borbely, cartoful fierbinte din mâinile UDMR. Cum a intrat în politică şi s-a abonat la postul de ministru

Borbely, cartoful fierbinte din mâinile UDMR. Cum a intrat în politică şi s-a abonat la postul de ministru

Conducerea UDMR are de gestionat astăzi, în cadrul Consiliului Permanent o problemă delicată. Laszlo Borbely, numărul doi al formaţiunii, este implicat într-un dosar de corupţie şi traffic de influenţă. Chiar dacă în ultimele zile liderii Uniunii au făcut zid în jurul colegului lor, ei se văd nevoiţi să ia în calcul efectele negative care s-ar putea răsfrânge asupra formaţiunii în acest an preelectoral, dar şi motivele care stau în spatele acestui atac la adresa unui important membru al Uniunii.

Borbely este cunoscut ca unul din filopesediştii formaţiunii, unul din artizanii contraversatului acord cu PSD din 1993 de la Neptun şi, drept urmare, nu tocmai un fan al colaborării cu PDL şi cu preşedintele Traian Băsescu. De altfel, şeful statului a sugerat luna trecută că ministrul mediului ar putea fi pe lista miniştrilor ce pot fi reamaniaţi din cauza slabei performanţe în ceea ce priveşte absorbţia de fonduri europene. De la fesenistul post-revoluţionar, la numărul doi în UDMR O simplă trecere în revistă a carierei politice a actualului vicepreşedinte politic al UDMR ne arată un obişnuit al guvernărilor de orice fel. Pornit la drum, imediat după Revoluţia din decembrie 1989, ca vicepreşedinte al FSN din municipiul Tg. Mureş, înfiinţarea în primăvara lui 1990 a Uniunii Democratice a Maghiarilor din România (UDMR) îl va propulsa în fruntea filialei judeţene Mureş. Din 1990 este deputat în Parlamentul României, demnitate deţinută şi în prezent, ocupând de-a lungul timpului şi unele funcţii în conducerea acestui for legislativ. A devenit vicepreşedinte executiv al UDMR pe probleme de guvernare (din 1998) şi preşedinte al Consiliului Reprezentanţilor Filiala Judeţeană Mureş a UDMR (din 2000), iar la ultimul Congres al Uniunii a devenit vicepreşedinte pe probleme  politice, în fapt numărul doi în cadrul acestei formaţiuni. Abonat la parlament şi guvernare Pe linie guvernamentală, şi-a făcut debutul în 1996 ca secretar de stat la ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului (1996-2000). Instalarea cu aportul UDMR a Guvernului Tăriceanu, face din László Borbély ministru delegat pentru lucrări publice şi amenajarea teritoriului pentru o perioadă de doi şi jumătate (29 decembrie 2004 - 5 aprilie 2007).

În timp ce o serie de miştri se perindau prin fruntea acestui minister, Borbely a rămas. Remanierea guvernului prin înlăturarea miniştrilor membri ai Partidului Democrat, face ca funcţia lui Borbély să fie desfiinţată, iar el să fie numit la data de 5 aprilie 2007 ca ministru al dezvoltării, lucrărilor publice şi locuinţelor, minister format prin contopirea Ministerului Integrării Europene condus de Anca Boagiu cu structura ministerială condusă anterior de parlamentarul UDMR. În timpul coabitării UDMR cu PDL, Borbely şi-a dorit să fie ministru plin peste Dezvoltarea REgională, dar PDL a avut alte planuri, liderul UDMR fiind nevoit să se mulţumească, la finalul negocierilor, cu Mediul şi Pădurile.

În prezent este bănuit că a favorizat firma SC Lescaci Com SRL din Negreşti Oaş, pentru a obţine contracte cu Administraţia Naţională “Apele Române". Firma respectivă, aparţinând unui ginere al unui deputat PSD, a câştigat în ultimii 4 ani şase contracte cu statul, în valoare totală de 22,4 milioane de euro. Cele mai bănoase contracte au fost atribuite, prin licitaţie, în mandatul de ministru al Mediului pe care Laszlo Borbely îl deţine din decembrie 2009. Lexus în faţa casei şi conturi în bancă Averea ministrului mediului este cea a unui om cu stare. Lexus GS 300 la poartă, casă şi teren în Târgu Mureş, mai multe conturi şi depozite la Piraeus Bank şi OTP Bank, în lei şi euro, venituri salariale de 56.408 lei, numai în 2010, toate aceste date pot fi regăsite în declaraţia sa de avere postată pe site-ul Camerei Deputaţilor, pe 14 iunie 2011.

Nimic despre apartamentul de pe Calea Victoriei din Capitală pentru care ministrul este cercetat de Direcţia Naţională Anticorupţie, într-un dosar de trafic de influenţă. Oficialul este suspectat că a ajutat o firmă să primească mai multe contracte, după ce i-a fost amenajat acest apartament, trecut pe numele soacrei, lucrările fiind evaluate la aproximativ 20.000 de euro.

  • Emil Boc: "Borbely rămâne ministru. Împotriva lui nu a fost începută o anchetă oficială"
  • Ipoteză șoc în cazul Laszlo Borbely. Este implicată USL în instrumentarea dosarului de către DNA Oradea?
  • Laszlo Borbely, susţinut de UDMR. Kelemen Hunor: Simple zvonuri. Este ministru cu drepturi depline şi aşa va rămâne
  • Lakatos, despre scandalul Borbely: "S-a deschis sezonul la pescuit și vânătoare de lideri UDMR"

Ne puteți urmări și pe Google News