Bonusurile care vor fi interzise. Se dă Ordonanță de Urgență
- Emanuel Nițulescu
- 19 februarie 2025, 20:57

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat miercuri că a finalizat proiectul de modificare a Ordonanței de Urgență privind statutul personalului silvic, prin care vor fi interzise bonusurile uriașe primite de angajații Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva. Actul normativ a fost semnat și urmează să fie trimis spre avizare ministerelor de resort, în vederea aprobării rapide în Guvern.
„Bonusurile nerușinate” de la Romsilva, eliminate prin lege
Mircea Fechet a criticat public practica acordării de prime uriașe la pensionare, afirmând că acestea sunt „o nedreptate” față de restul cetățenilor care contribuie la sistemul de pensii.
"Putem spune că prin lege vom interzice bonusurile nerușinate de la Romsilva. Astăzi am semnat textul ordonanței și am convingerea că foarte repede în Guvern vom corecta această nedreptate", a declarat ministrul pe rețelele sociale.
El a subliniat că, la pensionare, orice angajat trebuie să primească o pensie proporțională cu contribuțiile sale, fără să beneficieze de bonusuri de 50.000, 90.000 sau chiar 100.000 de euro, așa cum s-a întâmplat la Romsilva și în alte companii de stat.
Control extins la Romsilva: se verifică gestionarea fondurilor
Cu o zi înainte de anunț, Corpul de control al ministrului a fost trimis la sediul central al Romsilva, pentru a analiza situația financiară a regiei din ultimii cinci ani. Fechet a precizat că dorește să știe câte lichidități mai sunt disponibile, dar și modul în care au fost administrate fondurile destinate regenerării pădurilor și construirii de drumuri forestiere.
"Este tot mai aproape momentul în care Romsilva va avea un nou Consiliu de Administrație. Vrem să vedem cum au fost cheltuiți banii și să ne asigurăm că această instituție funcționează în interesul public", a afirmat ministrul.

Romsilva. Sursa foto: romsilva.ro
Scandalul bonusurilor: prime de pensionare de 100.000 de euro
Problema bonusurilor acordate la pensionare a fost dezvăluită de Mircea Fechet încă din luna ianuarie, când a semnalat că unii angajați ai Romsilva primesc la retragere 500.000 de lei (aproximativ 100.000 de euro).
"Este halucinant că în Contractul Colectiv de Muncă este prevăzut că aceste sume se acordă sub forma a 10 salarii brute, dar plătite în cuantum net. Puteați să scrieți 20 de salarii, măcar discutam sincer unii cu ceilalți!", a spus Fechet. Iar astfel de beneficii pun presiune pe bugetul Romsilva.
Situația a provocat nemulțumire în rândul opiniei publice, având în vedere că multe instituții publice se confruntă cu probleme financiare.
Sindicatele ripostează: protest împotriva ministrului
În urmă cu o săptămână, Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva a organizat un protest la sediul Ministerului Mediului, acuzându-l pe Fechet de o campanie de denigrare împotriva Romsilva și angajaților săi.
Sindicaliștii au cerut ministrului să înceteze acțiunile de „defăimare și umilire” a personalului silvic și să nu transforme dezbaterile publice într-un atac asupra regiei.
În replică, Mircea Fechet a precizat că modificarea legislației are ca scop doar eliminarea unor practici abuzive, nu discreditarea personalului Romsilva.
"Este o măsură de echitate. Eliminăm în primul rând bonusurile de pensionare care au pus presiune pe bugetul regiei până a ajuns la fundul sacului. Să te premiezi cu zeci sau sute de mii de euro doar pentru că ieși la pensie, în condițiile în care activitatea companiei este pe pierdere, este o ruptură de realitate!", a explicat ministrul.
Ce prevede noua Ordonanță?
Proiectul de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Mediului introduce mai multe schimbări în statutul personalului silvic, printre care:
- eliminarea primelor de pensionare pentru angajații Romsilva.
- limitarea altor tipuri de bonusuri și beneficii care nu au avut un impact real asupra activității regiei.
- revizuirea sistemului de stimulente pentru a reflecta mai bine performanța individuală și colectivă.
- introducerea unor măsuri stricte de monitorizare a cheltuielilor în cadrul Romsilva.
După ce ordonanța va fi avizată de ministerele de resort, aceasta va intra în dezbatere în Guvern, iar ulterior va fi adoptată printr-o hotărâre executivă.
Mircea Fechet a subliniat că măsurile sunt necesare pentru a asigura transparența și echitatea în gestionarea fondurilor publice, dar și pentru a corecta derapajele din trecut.
"România are nevoie de o administrație corectă, în care banii publici să fie cheltuiți responsabil. Eliminarea acestor bonusuri este doar un pas către un sistem mai echitabil și mai eficient" a concluzionat ministrul.