Bondarii pot supraviețui sub apă până la o săptămână. Cum respiră aceștia

Bondarii pot supraviețui sub apă până la o săptămână. Cum respiră aceștia Sursa foto: Arhiva EVZ

O greșeală produsă în timpul unui experiment a dus o echipă de cercetători care studiau bondarii la o descoperire uimitoare: capacitatea incredibilă a acestor insecte de a supraviețui sub apă timp de până la o săptămână.

Un studiu publicat în revista Biology Letters a descris cum oamenii de știință de la Universitatea Guelph din Canada au scufundat accidental în apă niște regine de bondari obișnuiți din est. Insectele se aflau în hibernare. Oamenii de știință au fost surprinși să constate că bondarii au supraviețuit.

Bondarii pot supraviețui sub apă

Reginele de bondari iernează în mici galerii de pământ. Autorul studiului, Nigel Raine, profesor la Școala de Științe ale Mediului din cadrul universității, a declarat pentru CNN că descoperirea a fost „cu adevărat surprinzătoare”.

„Acestea sunt organisme terestre, nu sunt făcute să stea sub apă”, a spus el.

Echipa a realizat apoi un experiment cu 143 de regine de bondari obișnuiți din est și a constatat că cele ținute sub apă până la șapte zile au avut rate de supraviețuire similare cu cele care nu au fost scufundate.

„Am observat un impact foarte redus al oricărui regim de scufundare,” a declarat Raine pentru CNN. Este pentru prima dată când oamenii de știință testează cât de bine rezistă reginele de bondari la scufundări îndelungate.

Raine a explicat că, în sezonul rece, reginele de bondari hibernează singure după ce masculii și lucrătoarele mor la sfârșitul toamnei. Ele își petrec iarna în mici galerii de pământ.

Oamenii de știință credeau că aceste condiții oferă protecție împotriva inundațiilor, care ar fi fatale pentru multe organisme terestre. Însă studiul arată că bondarii obișnuiți din est pot supraviețui sub apă cel puțin o săptămână.

„Nu știm prea multe despre această etapă critică din viața lor. Începem să descoperim ce se întâmplă sub pământ.”, a mai spus Raine.

Cum este posibil?

Deși studiul nu a analizat cum reușesc bondarii să supraviețuiască sub apă, o explicație posibilă este că aceștia se află în diapauză, o „stare de creștere și reproducere suspendată, caracterizată printr-un consum redus de oxigen”, potrivit comunicatului.

În timpul diapaurei, orificiile respiratorii cunoscute sub numele de spiracule se pot închide pentru perioade lungi. Altfel, apa nu poate pătrunde în corp. Reginele de bondari scufundate ar putea respira și prin piele, au adăugat cercetătorii.

„Aceste albine sunt practic în modul de economisire a energiei,” a spus Raine. El a mai spus că, dacă ar fi activi, este foarte posibil ca bondarii să nu poată supraviețui sub apă.

Înțelegerea mecanismelor din spatele acestei rezistențe este o esențială pentru viitoarele studii. Raine intenționează să testeze dacă reginele de bondari în hibernare pot supraviețui mai mult de o săptămână sub apă, potrivit CNN.

Ne puteți urmări și pe Google News