”Bombele exotice” ale Chinei sperie America! "Dronele Apocalipsei" vor dezlănțui o cursă acerbă a înarmărilor
- Ovidiu Drugă
- 13 iulie 2021, 11:28
Pe vremea lui Ceaușescu, în România circula un banc despre tensiunile dintre URSS și China. După multiple avertismente că va folosi bomba de cauciuc, dacă sovieticii nu-și retrag trupele din zona de graniță. Beijingul își pune amenințarea în aplicare. A doua zi, armata sovietică anunță că a capitulat. Mai mult, comandanții sovietici anunță disperați: "Pericolul major e că bomba încă mai sare". Cât mai amuzant este acest banc după atâtea decenii e greu de spus. Lucrurile s-au schimbat mult, iar acum americanii sunt cei care se tem de armele secrete ale Chinei. Și, de data aceasta, nu mai e nicio glumă.
În acest moment, niciuna dintre cele două superputeri (SUA și China) nu are intenție de a transforma înfruntarea geostrategică într-un conflict armat. Echilibrul este foarte fragil, având în vedere că Washingtonul și Beijingul continuă să-și aducă acuzații. Ultimul atac la adresa Beijinguluii vine de la ambasadorul Robert Wood, trimisul Statelor Unite la Conferința de dezarmare de la Geneva.
Bombele nucleare exotice pun în pericol „stabilitatea strategică globală”
Wood a acuzat China că încearcă să dezvolte „bombe nucleare exotice” și a avertizat că există riscul unei „curse înarmatoare devastatoare”. După cum notează Associated Press, Wood consideră că guvernul chinez lucrează serios la dezvoltarea unui sistem avansat de arme nucleare care are menirea de a răsturna „stabilitatea strategică globală”. Cu alte cuvinte, China ar încerca din toate punctele de vedere să se consolideze militar, fără să-i pese de ruperea echilibrului internațional .
Ambasadorul a dat exemplul presupuselor 119 noi silozuri care ar fi apărut în nord-vestul Chinei și pe care sateliții-spion ai SUA le-ar fi fotografiat. Ei bine, aceste structuri ar fi foarte asemănătoare cu cele care găzduiesc armele nucleare chineze.
China își modernizează arsenalul nuclear?
Wood nu este singurul care se teme de o posibilă modernizare a arsenalului nuclear al Beijingului. Potrivit unui raport al Pentagonului, China poatre conta în acest moment pe peste 200 de focoase nucleare și încearcă să le dubleze numărul. Mai mult, Beijingul intenționează să-și modernizeze arsenalul nuclear cu ajutorul celor mai moderne tehnologii, astfel încât aceleași arme să poată atinge ținte americane.
La rândul său, Wood susține că Beijingul lucrează la „arme similare cu unele dintre sistemele de livrare cu energie nucleară pe care rușii le urmăreau anterior”. Printre aceste noi arme se află, se pare, și dronele submarine cu propulsie nucleară.
De ce americanii nu se tem de ruși, ci de chinezi?
Pentru a înțelege ce încearcă să obțină China, este util să aruncăm o privire asupra eforturilor Rusiei de a rămâne o superputere cel puțin din punct de vedere militar. Moscova, scrie Asia Times, ar putea miza totul pe așa-numitele „drone ale Apocalipsei”. Aceste drone cu energie nucleară ar putea fi lansate, de pildă, din Marea Barents sau din alte ape arctice. Ele ar putea traversa autonom Atlanticul de Nord și, în cazul unei detonări nu departe de coasta de est a SUA, focosul nuclear ar putea produce pagube incomensurabile.
Dacă Rusia e mai avansată în ceea ce privește aceste "drone ale Apocalipsei", de ce ameruicanii se tem mai multr de China? Răspunsul e simplu, scriu jurnaliștii de la IL Giornale: "Moscova și Washingtonul, care împreună au peste 11.000 de focoase nucleare, au mai multe mecanisme pentru a aborda problemele legate de cursa înarmării. Există acorduri și înțelegeri specifice, lucruri care lipsesc în relația cu China. Atâta timp cât China nu va avea mecanisme bilaterale cu Statele Unite, riscul unei curse înarmatoare devastatoare va continua să crească și acest lucru nu va aduce beneficii nimănui, susține Wood. Acum rămâne de văzut dacă Beijing va dori să intre într-un dialog cu Washington, având în vedere lipsa de încredere reciprocă și climatul otrăvit care există între cele două superputeri".