Comandamentul Global Strike al Forțelor Aeriene al SUA mai face un pas spre dotarea bombardierelor B-1B Lancer cu arme externe, care pot oferi capacități sporite. La începutul acestei luni, Escadrila 419 de testare a bombardierelor a efectuat cu succes o demonstrație de eliberare a armelor externe la baza Forței Aeriene Holloman, New Mexico. În timpul testelor, Lancer a lansat o rachetă autonomă aer-sol (JASSM) dintr-un punct extern aflat sub fuzelajul avionului.

Scopul acestor teste este de a determina modul în care bombardierele B-1B din epoca Războiului Rece pot fi utilizate cel mai bine pentru a transporta arme hipersonice.

Avioanele B-1B au certificat încă din 2018 capacitatea de a transporta rachete AGM-158Cs în interiorul aeronavei.

Acum însă, la B-1B a fost făcute câteva modificări mecanice, ceea ce a permis diferite configurații ale conectorilor, în timp ce cablajul intern a fost înlocuit cu hamuri pentru a-și susține noul rol, a explicat un oficial al armatei.

Forțele Aeriene susțin că zborul a culminat cu demonstrația de transport extins B-1B. A fost urmată de o testare la sol „box drop”, efectuată în octombrie 2020, pentru a verifica modificările mecanice la stâlp, iar zborul de luna trecută a ajutat la înființarea misiunii externe de eliberare.

Potrivit publicației americane, demonstrațiile evidențiază configurația posibilă a armelor care vor putea fi transportate de bombardierele B-1B. Totodată, trebuie spus că aceasta nu este o nouă considerație a modului în care bombardierele ar putea folosi arme strategice. Pilonii externi au fost concepuți inițial pentru a fi folosiți pe bombardier, dar ulterior s-a renunțat la ei pentru a se conforma Tratatului START.

Tratatul de Reducere a Armelor Strategice dintre Rusia și SUA expiră în februarie 2021, iar părțile au deocamdată în vedere extinderea cu doar un an a tratatului, printr-o soluție de urgență, înghețarea în 2021 a numărului de focoase nucleare.

Generalul Tim Ray, comandantul AFGSC, a sintetizat astfel testele: „Aviatorii continuă să facă față provocărilor, modernizând, adaptând și inovând flota pe care o avem, în timp ce facem legătura cu flota viitorului.”