Bombardierele strategice B1-B vor putea transporta arme hipersonice? Testele spun că „Da”

Bombardierele strategice B1-B vor putea transporta arme hipersonice? Testele spun că „Da”

Bombardierele strategice americane B-1B Lancer ar putea fi dotate cu rachete hipersonice. Testele au arătat că pot atinge această performanță, scrie publicația NationalInterest.

Comandamentul Global Strike al Forțelor Aeriene al SUA mai face un pas spre dotarea bombardierelor B-1B Lancer cu arme externe, care pot oferi capacități sporite. La începutul acestei luni, Escadrila 419 de testare a bombardierelor a efectuat cu succes o demonstrație de eliberare a armelor externe la baza Forței Aeriene Holloman, New Mexico. În timpul testelor, Lancer a lansat o rachetă autonomă aer-sol (JASSM) dintr-un punct extern aflat sub fuzelajul avionului.

Scopul acestor teste este de a determina modul în care bombardierele B-1B din epoca Războiului Rece pot fi utilizate cel mai bine pentru a transporta arme hipersonice.

Avioanele B-1B au certificat încă din 2018 capacitatea de a transporta rachete AGM-158Cs în interiorul aeronavei.

Acum însă, la B-1B a fost făcute câteva modificări mecanice, ceea ce a permis diferite configurații ale conectorilor, în timp ce cablajul intern a fost înlocuit cu hamuri pentru a-și susține noul rol, a explicat un oficial al armatei.

Forțele Aeriene susțin că zborul a culminat cu demonstrația de transport extins B-1B. A fost urmată de o testare la sol „box drop”, efectuată în octombrie 2020, pentru a verifica modificările mecanice la stâlp, iar zborul de luna trecută a ajutat la înființarea misiunii externe de eliberare.

Potrivit publicației americane, demonstrațiile evidențiază configurația posibilă a armelor care vor putea fi transportate de bombardierele B-1B. Totodată, trebuie spus că aceasta nu este o nouă considerație a modului în care bombardierele ar putea folosi arme strategice. Pilonii externi au fost concepuți inițial pentru a fi folosiți pe bombardier, dar ulterior s-a renunțat la ei pentru a se conforma Tratatului START.

Tratatul de Reducere a Armelor Strategice dintre Rusia și SUA expiră în februarie 2021, iar părțile au deocamdată în vedere extinderea cu doar un an a tratatului, printr-o soluție de urgență, înghețarea în 2021 a numărului de focoase nucleare.

Generalul Tim Ray, comandantul AFGSC, a sintetizat astfel testele: „Aviatorii continuă să facă față provocărilor, modernizând, adaptând și inovând flota pe care o avem, în timp ce facem legătura cu flota viitorului.”

Ne puteți urmări și pe Google News