La fel ca rivalul american B-52H Stratofortress, bombardierul strategic rus Tu-95 „Bear” (cod NATO) a demonstrat o longevitate excepțională. După ce a efectuat primul său zbor, în 1952, și a intrat în serviciu patru ani mai târziu, acest avion este încă în funcțiune. Și ar trebui să rămână așa încă multă vreme.
Un bombardier Tu-95 MSM, adică versiunea finală a acestui model, a efectuat primul zău zbor în luna august. „Această aeronavă este echipată cu noi arme, cu un nou sistem de echipamente electronice la bord, cu noi motoare, mai eficiente, și cu elice noi. Capacitățile de luptă ale aeronavei se vor dubla după această modernizare. Testarea va continua după acest zbor. Modernizarea flotei de avioane lansatoare de rachete strategice va continua”, a precizat atunci Ministerul Apărării din Rusia.
În detaliu, Tu-95 MSM va fi echipat cu un radar Novella-NV1.021 (în locul radarului Obzor-MS), cu patru motoare turbopropulsoare Kuznețov NK-12MPM îmbunătățite și cu noi sisteme de control al zborului, de navigare și comunicație.
Și, în ceea ceea ce privesc aceste sisteme, unul dintre ele i-ar putea permite să controleze drone atunci când se află într-o misiune. Testele în această direcție au fost efectuate, potrivit unei surse industriale ruse, citată de agenția Tass.
„Recent, au fost efectuate teste de zbor, în cursul cărora a fost testată interacțiunea avionului Tu-95MS cu o dronă, astfel că aceasta a fost controlată din bombardier”, a spus această sursă, scrie Opex 360.
Tot potrivit sursei citate, posibilitatea unui bombardier Tu-95 „Bear” de a controla o dronă în zbor i-ar oferi capacitatea de a repera orice țintă aflată „în mișcare”. De asemenea, a adăugat sursa, drona ar putea fi folosită pentru a păcăli apărarea aeriană.
Pentru un bombardier strategic, interesul primei aplicații nu este evident. Pe de altă parte, a doua pare mai pertinentă.
Mega-drona stealth S-70 Ohotnik
În orice caz, tipul de dronă folosită pentru aceste teste nu a fost specificat. Dar interlocutorul agenției Tass nu a exclus că testele vor fi efectuate în viitor cu S-70 Ohotnik, drona de luptă „invizibilă” dezvoltată de producătorul de avioane Suhoi.
În acest caz, aceasta din urmă ar putea proteja bombardierele Tu-95 , deoarece, conform ultimelor informații referitoare la acestă dronă de mari dimensiuni, ar fi echipată cu rachete aer-aer.
În cadrul expoziției Army 2020, organizată vara trecută lângă Moscova, s-a spus că S-70 Ohotnik („Vânător”) va fi folosită pentru „interceptarea avioanelor inamice cu armele sale cu rază lungă de acțiune”, adică în modul BVR (Beyond Visual Range)
„Se așteaptă ca drona să aibă și un mod de funcționare complet autonom și să poată căuta anumite tipuri de ținte, să le raporteze și să le atace”, a declarat atunci o sursă industrială.
Conform datelor tehnice disponibile, S-70 ar avea o greutate la decolare de 20 de tone. Și ar putea zbura cu o viteză maximă de 1.000 km/h, având o autonomie de 6.000 km și putând îmbarca 2,8 tone de muniție.
Până în prezent, a fost testată doar interacțiunea dronei cu avionul de vânătoare Su-57„Felon” (cod NATO). În plus, Ministerul Apărării din Rusia dorește să accelereze intrarea dronei în serviciu, care este programată pentru 2024.
Drona S-70 Ohotnik face parte din noile arme cu care va fi dotată armata rusă, în cadrul planului de modernizare considerat o prioritate de președintele Putin.
Foto: Opex 360