Bomba ecologică de la Mintia. Ce pățesc nou-născuții și adulții

Bomba ecologică de la Mintia. Ce pățesc nou-născuții și adulții

Termocentrala Mintia cauzează peste 100 de morți premature anual, iar copiii care vin pe lume în zonă sunt slab dezvoltați, din cauza poluării, arată un studiu realizat de ecologiștii Greenpeace și dat publicității recent.

Nou născuții din zona Mintia vin pe lume tarați: sunt sub greutatea normală, cu sănătatea fragilă. Nici adulții din jurul lor nu stau mai bine. Anual, peste 100 mor din cauza polurăii.

Termocentrala Mintia ridică nivelul de particule toxice și NO2 în aer deasupra localității Mintia și dincolo de aceasta, crește riscul bolilor precum accident vascular cerebral, cancer pulmonar, boli cardiace și respiratorii la adulți, precum și infecțiile respiratorii la copii. Aceste cauze duc la decese premature. Emisiile de SO2, NOx și praf contribuie la expunerea la particule toxice. Emisiile cauzează ploi acide, dar și precipitații radioactive cu metale grele toxice, cum ar fi arsenic, nichel, crom, plumb și mercur.

„Rezultatele studiului nostru de modelare sugerează că termocentrala pe bază de cărbune Mintia cauzează aproximativ 120 de decese premature pe an prin expunerea la PM2,5 si NO2. Alte efecte includ 13 cazuri de greutate mică la nou-născuți, 50 de cazuri noi de bronșită cronică la adulți pe an și 400 de persoane pe zi care suferă de boli cum ar fi infecțiile respiratorii, inclusiv 80 de zile lucrătoare pierdute, din cauza expunerii la poluanții proveniți de la termocentrală. Se estimează că în fiecare an 100 de persoane sunt spitalizate din cauza bolilor respiratorii și cardiovasculare atribuite poluării aerului din cauza termocentralei”, arată studiul Greenpeace.

Greenpeace a evaluat impactul poluării generate de emisiile termocentralei Mintia asupra sănătății. Rezultatele raportului “O evaluare integrată a impactului emisiilor de la termocentrala pe bază de cărbune Mintia din România asupra calității aerului și sănătății” sunt de speriat.

Termocentrala Mintia este a treia cea mai mare centrală termică din țară (cu șase unități și o capacitate de 1285 MW).  Ea funcționează în prezent fără a avea o autorizație integrată de mediu (n.r.  această autorizare era obligatorie încă din 2013) și fără instalații de reducere a poluării (desulfurare), ceea ce o transformă într-o sursă importantă de poluare a aerului în România.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News