Medicamentele esenţiale pentru românii depistaţi cu afecţiuni oncologice lipsesc, şi doar o parte dintre bolnavi au acces la radioterapie.
Numărul bolnavilor de cancer înregistraţi oficial din România a crescut cu 10% anul trecut, faţă de 2006, iar programul de oncologie al Ministerului Sănătăţii continuă să aibă probleme. Un control realizat în secţiile de oncologie, în ambulatoriile de specialitate din ţară, precum şi în farmacii a arătat că, deşi fondurile pentru program sunt mai mari, există în continuare probleme grave care pun în pericol viaţa pacienţilor.
Multe medicamente esenţiale nu se găsesc, există bolnavi care nu au unde să facă radioterapie, iar numărul doctorilor şi asistentelor din oncologie este extrem de mic, în comparaţie cu necesităţile. În cazul copiilor bolnavi de cancer, medicii spun că au dificultăţi în a le asigura gratuit medicamente pentru că unele citostatice lipsesc.
„Sunt medicamente esenţiale care nu mai apar deloc pe listele de compensate, iar altele care, chiar dacă apar, nu se mai găsesc. Este vorba despre produse precum daunoblastin, cosmegen, dacarbazin“, explică medicul oncolog Cristian Scurtu, de la Spitalul de Copii „Marie Curie“.
Preşedintele Asociaţiei Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, spune că motivul lipsei acestor medicamente foarte importante (numite orfane) are legătură cu faptul că produsele sunt foarte ieftine, necesarul este mic în multe unităţi medicale, iar interesul economic al firmelor care ar putea să le aducă este foarte scăzut. În urma controlului realizat de Ministerul Sănătăţii, s-a constat că există situaţii în care spitalele se confruntă cu o lipsă de oferte, motiv pentru care nu au cum să cumpere anumite citostatice.
Cele mai mari probleme apar în spitalele şi ambulatoriile care rulează cantităţi mici de medicamente. „În cazul lor, ritmul de administrare a unor medicamente este extrem de greoi“, a subliniat ministrul sănătăţii. O soluţie pentru a rezolva această criză ar fi recentralizarea licitaţiilor pentru aceste medicamente. Liste de aşteptare pentru raze O altă problemă majoră este lipsa centrelor unde bolnavii de cancer pot face radioterapie. „Pentru adulţi avem liste de aşteptare şi de câte o lună, o lună şi jumă tate, pentru că aparatele sunt insuficiente“, ne-a declarat profesorul Viorica Nagy, de la Institutul de Oncologie din Cluj. În Capitală, oncologii care îngrijesc copii spun că este nevoie să apeleze la bunăvoinţa medicilor din alte spitale care au secţii de radioterapie.
„Ar trebui să existe un centru de radioterapie doar pentru copii“, crede medicul Scurtu. Datele Asociaţiei Bolnavilor de Cancer arată că doar 27% dintre bolnavii care au nevoie de radioterapie urmează tratamentul, din cauza lipsei aparaturii. Lipsa cadrelor medicale specializate este un alt neajuns major.
„La 400.000 de bolnavi de cancer există doar 300 de oncologi“, spune preşedintele ABC, Cezar Irimia. Şi asistentele medicale calificate sunt din ce în ce mai greu de găsit, multe alegând să muncească în străinătate. „În ultimele luni, de la noi au plecat patru asistente. Au sporuri foarte mici, de 15%, aproape cât o asistentă de pediatrie generală“, afirmă oncologul Cristian Scurtu.