Bolile pe care le putem lua de la animalul de companie. Mare atenție dacă vă zgârie pisica

Bolile pe care le putem lua de la animalul de companie. Mare atenție dacă vă zgârie pisica Sursa foto. EVZ

Pisicile pot transmite anumite boli stăpânilor dacă nu sunt deparazitate periodic și nu sunt respectate anumite reguli de igienă. Unele dintre ele dau simptome destul de neplăcute.

Pisicile sunt animalele de companie preferate de mulți români. Sunt amuzante, jucăușe și chiar își iubesc stăpânii. Există și studii medicale care spun că oamenii care au o pisică au un risc mai mic de boli inimă și sunt mai puțin stresați.

Pisicile pot însă să transmită anumite boli stăpânilor dacă nu sunt deparazitate periodic şi dacă nu sunt respectate anumite reguli de igienă. Riscul este mai mare în cazul pisicilor care nu trăiesc în apartament și obișnuiesc să iasă și afară. Pot intra mai ușor în contact și cu alți paraziți.

Simptome neplăcute

Una dintre bolile pe care le puteţi contacta de la animalul de companie este toxoplasmoza. Boala se poate transmite la oameni prin contact direct cu fecalele pisicii. Trebuie să fiţi atenţi când curăţaţi litiera. Este recomandat să purtaţi mănuşi şi să vă spălaţi foarte bine pe mâini.

Ne puteți urmări și pe Google News

Toxoplasmoza dă simptome asemănătoare gripei, dar se poate trata. Este însă foarte periculoasă în cazul femeilor însărcinate, deoarece poate duce la marformaţii grave ale fătului sau la avort spontan.

Paraziţii intestinali sunt cea mai comună afecţiune pe care o putem lua de la animalele de companie. Aceștia se transmit tot prin fecalele pisicilor. Este recomandat ca pisica să fie deparazitată odată la șase luni. Paraziţii intestinali pot da peste cap sistemul digestiv, cauzează mâncărimi ale pielii şi sunt destul de greu de depistat. Pot fi eliminaţi cu tratament adecvat.

Atenție a zgârieturi

Boala zgârieturii de pisică şi se transmite de la animal la animal prin intermediul puricilor. La om ajunge atunci când pisica îşi zgârie stăpânul. Boala duce la inflamaţii ale pielii în zona afectată şi la simptome asemănătoare gripei. Dacă nu este tratată rapid poate ajunge în sânge şi poate afecta inima. Este foarte important să curăţaţi imediat zona în care aţi fost zgâriaţi de pisică, potrivit doctorulzilei.ro.

Tot de la animalul de companie puteţi lua şi o ciupercă numită pecigine. Aceasta provoacă erupţie la nivel pielii. Dacă ajunge pe scalp poate cauza chelie temporară, iar la picioare distruge unghiile şi pielea dintre degete. Dacă observaţi astfel de simptome deparazitaţi animalul şi mergeţi la medic pentru a vă recomanda un antifungic.