Bolile copilăriei, combătute prin vaccinare

Bolile copilăriei, combătute prin vaccinare

Sistemul imunitar în formare îi face pe micuți vulnerabili în fața bolilor copilăriei. Netratate, acestea se pot dovedi extrem de periculoase.

Oricât ar părea de paradoxal, un copil care răcește ușor în copilărie, va fi mai sănătos la vârsta adultă, susțin medicii. Aceasta pentru că sistemul lui imunitar a fost silit să secrete anticorpi capabili să lupte cu infecțiile.

Nu este contraindicat să lași organismul copilului să lupte cu febra, fără să te năpustești imediat cu Nurofenul, sirop sau cu Panadolul, mai spun doctorii. Însă, atunci când vine vorba despre așa numitele boli ale copilăriei, tratamentul care se impune este vaccinarea. În lipsa ei, complicațiile produse de aceste boli pot fi invalidante sau chiar fatale pentru cei mici.

Program național de vaccinare

Imunizarea copiilor se efectuează prin programul național de vaccinare, cele mai multe vaccinuri fiind făcute până la vârsta de 2 ani. „Programul național cuprinde vaccinuri obligatorii împotriva hepatitei B, a tuberculozei, difteriei, tetanosului, poliomielitei, tusei convulsive, rujeolei, rubeolei și oreionului”, a explicat medicul pediatru Elena Crăciun. Multe dintre aceste boli sunt foarte contagioase, se transmit pe calea aerului sau prin secreții, atunci când copiii tușesc sau strănută.

Principalele boli pe care le fac aproape toți copiii sunt roseola, rujeola, rubeola și oreionul, mai spune medicul Elena Crăciun. Ea atrage atenția că riscul de a contacta bolile copilăriei există la orice vârstă, pentru cei care nu au suferit de aceste afecțiuni când erau mici. În cele mai multe cazuri, adaugă doctorița, aceste boli se caracterizează prin apariția unor erupții pe piele care îi schimbă pigmentația. „Obligația părinților este să se prezinte cu copilul la medic și acesta va pune diagnosticul”, mai spune pediatrul.

Nicio boală a copilăriei nu trece de la sine. Copiii vaccinați fac forme mai ușoare ale bolii. Cei nevaccinați au nevoie, pe lângă tratament, și de izolare, pentru a nu răspândi boala, o dietă și o hidratare corespunzătoare.

Rubeola (pojarul german) imunizează pe viață

Rubeola este diferită de pojar prin inflamarea ganglionilor limfatici, febra uşoară şi, uneori, apare o erupţie (pete roz, uşor ridicate). Nu există un tratament al bolii în sine, ci pot fi administrate medicamente în caz de febră (paracetamol). Rubeola nu poate surveni și a doua oară, infecția cu virus conferind o imunitate completă și durabilă. „După rubeolă apare imunitate pe viaţă, la fel ca şi după vaccinarea antirubeolică; imunitatea se poate verifica prin titrarea anticorpilor antirubeolici”, asigură medicul Crăciun. Vaccinul este cel mai bun mod de prevenire, fiind asociat de cele mai multe ori cu cel al rujeolei sau al oreionului (vaccinul R.O.R) și este administrat la vârsta de 15 luni.

Oreionul, extrem de contagios

Oreionul este o boală infecţioasă virală acută, extrem de contagioasă, care produce umflarea glandelor salivare. Infecția se manifestă prin durere la masticație, dureri de cap frecvente.

Tratamentul constă în medicamente antitermice şi, în cazul durerilor mari, în administrarea antiinflamatoarelor. După ce a avut oreion, copilul este imunizat definitiv.

Pojarul, cea mai frecventă boală a copilăriei

Pojarul (rujeola) este o infecţie respiratorie extrem de contagioasă, provocată de un virus. Debutul bolii determină o erupție la nivelul pielii, iar simptomele sunt asemănătoare cu cele ale unei răceli (febră, tuse, secreții nazale și la nivelul ochilor). În momentul în care copilul are simptomele unei răceli, petele Koplik reprezintă un indicator al bolii. Aceste pete albe, proeminente, sunt situate în dreptul primului molar inferior. Când cineva cu rujeolă strănută sau tuşeşte poate răspândi particule virale prin intermediul aerului, infectând şi pe alţii. Tratamentul pojarului se face sub supravegherea medicului. Dacă afecţiunea este lipsită de complicaţii, copilul poate fi tratat la domiciliu, prin scăderea febrei. Formele severe sau complicate se tratează în spital. „În cazul rujeolei există o complicație foarte gravă - panencefalită sclerozantă subacută. Femeile gravide care nu sunt vaccinate împotriva rubeolei și fac această boală în timpul sarcinii riscă malformații congenitale severe pentru viitorul bebe”, explică medicul.

Leacurile băbești, ocolite

Anumite leacuri băbești pe care bunicile sau mamele le administrează de multe ori în momentul în care copilul este bolnav ar trebui ocolite, avertizează medicii pediatri. Aceștia îi îndeamnă pe părinți să lase medicul să aibă grijă de copil și să nu apeleze la cataplasme sau metode de tratament inadecvate care îi fac celui mic mai mult rău, decât bine.

Iată un top al leacurilor băbești:

1. Pentru pojar – ulei de usturoi, tamponarea erupției cu ceai de șofran, ceai de coada șoricelului, suc de portocale, apă de orz, consumul de limonadă ;

2. Pentru oreion – cataplasme cu cartofi;

3. Pentru vărsat de vânt – tinctură mentolată, baie cu apă și sare.

Roseola infatum afectează bebelușii de 6 luni

Boala este una virală, cei mai expuși riscului fiind bebelușii. Un copil cu roseolă dezvoltă de obicei simptomele unei boli ușoare a căilor respiratorii, urmate de febră ridicată (adesea peste 39,5 grade Celsius), timp de o săptămână. Copilul poate fi agitat și iritabil, fără poftă de mâncare și cu ganglionii limfatici măriți. Febra ridicată se termină brusc, după care apare o erupție roșie-rozalie plată sau în relief pe trunchiul copilului, iar apoi se întinde pe corp.

Petele erupției devin albe la atingere, iar petele individuale pot avea un halou mai deschis la culoare în jurul lor. Tratamentul recomandat este cel pentru scăderea febrei (tylenol sau ibuprofen), pentru că boala este provocată de un virus și nu de o bacterie și, prin urmare, antibioticele nu sunt eficiente.