Bolile care ajută pe cei vindecați de Covid la dezvoltarea unui nivel foarte ridicat de anticorpi

Bolile care ajută pe cei vindecați de Covid la dezvoltarea unui nivel foarte ridicat de anticorpi Sursa: Pixabay

Cantitatea de anticorpi generați de cei care s-au vindecat de COVID-19 crește atunci când suferă şi de alte patologii, precum probleme respiratorii, digestive sau cardiace, arată un studiu al Universității de Medicină din Graz, Austria.

Potrivit unui studiu publicat miercuri de Universitatea de Medicină din Graz (Austria), cantitatea de anticorpi generată de cei care au trecut prin COVID-19 a crescut când au avut şi alte patologii.

La studiu au participat 326 de persoane care între februarie 2020 şi ianuarie 2021 au fost testate pozitiv cu COVID-19, dar nu au avut nevoie de spitalizare. Oamenii de ştiinţă au analizat nivelul de anticorpi dezvoltat de aceste persoane.

Cei cu probleme respiratorii, digestive sau cardiace dezvoltă mai mulţi anticorpi

Pe lângă faptul că nivelul de anticorpi se menține stabil timp de opt luni, studiul a mai arătat că cei care aveau patologii prealabile au dezvoltat un nivel mai ridicat de anticorpi şi un grad mai mare de protecţie, notează Universitatea de Medicina din Graz într-un comunicat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Persoanele cu boli ale sistemului cardiovascular, respirator, gastro-intestinal, tiroidian, sistemului nervos şi presiunii arteriale al avut un nivel mai ridicat de anticorpi” decât cei care nu sufereau de boli preexistente, semnalează Chiari Banfi, una dintre autoarele studiului.

Oamenii de ştiinţă au mai constatat că cei declarați pozitivi şi care au prezentat cel puţin un simptom împortant de COVID-19 precum febră, tuse, dificultăți de respirație, pierderea gustului şi a mirosului, au dezvoltat un nivel de anticorpi mai ridicat decât cei care au avut forme asimptomatice.

Studiul semnalează că două treimi dintre participanți au avut simptome şi după 38 de zile de la îmbolnăvire, precum oboseală (41 %), alterarea gustului (23,6 %), dureri de cap (23,3 %) şi pierderea mirosului (19,9 %), informează 24newsrecorder.

Cât durează imunitatea după COVID-19?

Dr. William Schaffner, profesor de medicină preventivă și boli infecțioase la Centrul Medical al Universității Vanderbilt, a spus că nu se știe exact cât de mult va dura protecția după infecția naturală și cât de durabilă va fi această protecție împotriva unor noi variante.

Un studiu din octombrie 2021 al Școlii de Sănătate Publică din Yale, care a fost publicat în The Lancet Microbe, a raportat că persoanele nevaccinate ar trebui să aibă imunitate împotriva reinfectării timp de 3 până la 61 de luni după ce primesc COVID-19, dacă comunitatea lor încă se confruntă cu infecții cu virusul.

Cercetătorii și-au determinat concluziile pe baza analizei datelor publicate anterior despre virușii care sunt similari cu SARS-CoV-2, care cauzează COVID-19. Ei au ajuns la concluzia că redobândirea virusului care provoacă COVID-19 este similară cu cea a infecției virale care provoacă răceala comună de la an la an. Ei notează, totuși, că în acest moment, în timpul pandemiei, COVID-19 s-a dovedit a fi mult mai mortal.

Un studiu publicat în revista Science a constatat că imunitatea poate dura până la 8 luni. Potrivit lui Shane Crotty , PhD, profesor la Institutul La Jolla pentru Imunologie din California, care a condus studiul, a măsurat toate cele patru componente ale memoriei imune la aproape 200 de persoane care au fost expuse la SARS-CoV-2 și s-au recuperat. Cercetătorii au descoperit că imunitatea a persistat timp de cel puțin 8 luni după infectarea cu virusul.