Bolile bunastarii

Bolile bunastarii

Un nivel de trai mai ridicat creste riscul cancerelor digestive ori ale pielii.

Sa traiesti mai bine nu inseamna neaparat sa fii mai sanatos.

Cancerele aparute in urma unui stil de viata dezechilibrat, intalnit mai ales la persoanele cu un nivel de trai ridicat, sunt in crestere, sustin specialistii citati de publicatia „Times”.

Numarul cazurilor de cancer de piele, de exemplu, a crescut cu 40a in ultimii zece ani. Dar nu numai expunerea excesiva la soare a determinat cresterea bolilor incurabile, ci si alimentatia moderna, fumatul, sedentarismul, comportamentul sexual dezordonat.

Mancare sanatoasa, dar nu in exces

Chiar daca este la moda mancarea organica pe care si-o permit oamenii cu un nivel de viata ridicat,  asta nu inseamna ca aceasta poate fi consumata in cantitati exagerate.

„Marea problema este ca oamenii mananca prea mult”, sugereaza Lucy Morrish, de la Cancer Research (UK), adaugand ca unul din zece cazuri de cancere este legat de prezenta obezitatii. Medicul Merilyn Glenville aminteste ca majoritatea cancerelor de san apar din cauza excesului de grasime din stomac, care determina cresterea estrogenilor. „Acesti hormoni hranesc tumorile”, spune medicul.

Consumul de alcool s-a dublat

Dupa orice activitate stresanta, este la moda relaxarea cu „putina tarie”. Vinul merge bine in timpul mesei, berea racoreste, iar ginul se potriveste unei zile stresante. Legatura stransa cu alcoolul au cancerul de gura, cel al laringelui, esofagului, ficatului, intestinelor si sanului. In ultimii zece ani, numarul cazurilor de cancer de gura a crescut cu 23%, arata Cancer Research Institute.

Cercetatorii sustin ca, din 1960 si pana acum, oamenii au inceput sa consume de doua ori mai mult alcool. Totusi, cei care beau putin si des sunt mai longevivi. „In cantitati mici, alcoolul protejeaza vasele de sange”, specifica oncologul Florin Bacanu. Nutritionistii recomanda nu mai mult de 50 de mililitri pe zi.

Electrostimularea, preferata fitnessului Stilul de viata modern i-a facut pe oameni sedentari. Unii nu se mai misca nici macar 30 de minute pe zi. Cumparaturile se fac on-line, iar pentru zece minute de mers este folosita masina.

In piscinele milionarilor se gasesc chiar un fel de scari pe care este suficient sa se aseze pentru a ajunge pe marginea bazinului. „Exista o stransa legatura intre sedentarism si cancerele digestive”, sugereaza Cancer Research UK. 

Medicii spun ca recomanda degeaba miscarea. „Oamenii fie au bani sa mearga la fitness, dar nu se duc pentru ca au slujbe solicitante, fie se duc, dar prefera sa faca electrostimulare”, explica doctorul Andreea Tocan.

Solarul distruge pielea Cancerele de piele au trecut si ele de la populatia rurala la cea urbana cu un nivel de trai mai ridicat.

„Se poarta solarul, dar si weekendurile in insule. Oamenii pleaca nepregatiti, sejurul este scurt, expunerile prelungite. In plus, daca la noi este iarna, pielea se adapteaza mai greu soarelui puternic din regiunile calde. Va fi supusa dintr-o data unui soc”, spune dermatologul Daciana Branisteanu.

Vacantele petrecute in insule exotice implica relaxare, dar razele puternice ale soarelui pot fi un stres puternic pentru organism. Din 1995 si pana acum, numarul cancerelor de piele a crescut cu 43%.

Lipsiti de prejudecati, dar expusi virusilor periculosi

Schimbarea frecventa a partenerilor, abandonarea prejudecatilor si practicarea sexului oral au dus de asemenea la cresterea numarului de cancere de gat si cancere cervicale, mai ales la cei care au avut mai mult de sase parteneri sexuali.

Totusi, sexul nu este daunator sanatatii. Persoanele care fac dragoste o data sau de doua ori pe saptamana cu un partener stabil au o imunitate mai puternica deoarece sexul stimuleaza productia de anticorpi.

Tendinta

Romanii se indeparteaza de hrana naturala

Medicii romani au constatat si ei o legatura intre stilul de viata modern si aparitia cancerelor. „Daca, in Occident, cei cu un nivel de trai ridicat au inceput sa se intoarca la hrana naturala, noi ne indepartam de ea”, este de parere oncologul Florin Bacanu de la Spitalul „Sf. Maria” din Bucuresti.

Acesta sugereaza oamenilor sa adopte dieta mediteraneana, bazata pe consumul de peste, legume, fructe, branza si ulei de masline.  Consumul de „spirtoase” nu mai este nici el un obicei specific oamenilor saraci.

„Cei care au slujbe importante trebuie sa socializeze mai mult, iar asta implica si un consum mai mare de alcool. Sunt preferate bauturile sofisticate, precum cocktailurile, la prepararea carora se folosesc aditivi, siropuri si tot felul de glucide rafinate”, explica nutritionistul Andreea Tocan. Specialistul spune ca de preferat sunt bauturile simple.

„Un pahar de vin pe zi este mai sanatos. Un amestec intre diferite tipuri de alcool nu are cum sa faca bine”, sugereaza doctorul. Un alt motiv pentru care numarul cancerelor provocate de „traiul bun” ar putea sa sporeasca si la noi este acela ca romanii nu au cultul sportului, indiferent de clasa sociala din care fac parte.

Ne puteți urmări și pe Google News