Laura Codruța Kovesi va intra umăr la umăr cu francezul Jean-François Bohnert în sprintul final spre șefia Parchetului European, deși, înfierbântate de știrile care spuneau cum că, gata, Macron o vrea pe Codruța la șefia Parchetului UE, mai toate televiziunile de știri din România se grăbesc să anunțe victoria iminentă a lui Kovesi.

Bonhert ar putea alege DNA-ul francez

Lucrurile, însă nu stau așa. În primul rând, Macron nu poate să-i ceară lui Jean-Françoului francez), cancelaria (lui Macron – n.n.) pare că o să îl privilegieze pe Jean-Francois Bonhert, dacă nu obține șefia noului Parchet European”. Pe de altă parte, fidel hotărârilor sale, Bonhert a anunțat deja că nu se va retrage din cursa spre fotoliul Parchetului UE.

De ce ar susține-o Macron pe Kovesi?

Este limpede, deci, că orice discuție cu Macron nu va sa media, că Macron a umblat la butoane. Dar la sugestia și intervenția cui? Dacă citim comunicatul Președinției române de vinerea trecută, lucrurile par să fie clare.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut vineri, 19 iulie a.c., o convorbire telefonică cu Președintele Republicii Franceze, domnul Emmanuel Macron. (…) Președintele Emmanuel Macron i-a transmis Președintelui Klaus Iohannis că va retrage candidatura domnului Jean-François Bohnert și că o va susține pe doamna Laura Codruța Kövesi la conducerea Parchetului European”. Vom vedea ce va urma.

 

Ce este Parchetul European

În aprilie 2017, un nucleu de 16 state membre au convenit să colaboreze mai strâns pentru a combate mai bine frauda împotriva UE. Acestea au convenit să instituie un Parchet European (EPPO). Misiunea Parchetului UE va fi combaterea fraudei împotriva finanțelor UE. Parchetul UE va avea competența de a investiga și a urmări penal infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE. El va efectua investigații transfrontaliere în cazuri de fraudă în care sunt implicate fonduri ale UE de peste 10.000 euro sau în cazuri de fraudă în materie de TVA la nivel transfrontalier care implică daune de peste 10 milioane EUR. Parchetul UE ar trebui să își preia atribuțiile până la finalul anului 2020.